Postoji mnogo vrsta voća kojim se možemo zasladiti samo u određeno doba godine. S bananama imamo posebnu sreću jer su dostupne i zimi i ljeti. A što je najvažnije – vrlo su zdrave. Banane su porijeklom iz Azije, a vrlo su se davno proširile i na ostala područja. Ako ste mislili da banane rastu n stablu, prevarili ste se. Banana je zapravo velika zeljasta trajnica (ne drvo!) koja može narasti i do 8 metara u visinu.

A zašto su banane zdrave?

Povijest ovog ukusnog ploda seže u daleku prošlost – čini se da su stari Egipćani uživali u neodoljivom oskusu banana. Od njih su se spravljala razna jela, a pritom su se koristile svježe, sušene, pečene, konzervirane, kuhane, pohane.

Bogate su vitaminima B grupe, vitaminom C, betakarotenom, kalijem, magnezijem, bjelančevinama i drugim vrijednim sastojcima potrebnim za rast i razvoj djeteta.

Žitelji tropskih područja, gdje banana najbolje uspijeva, osmislili su brojne ukusne recepte s bananama. Izaberite!

Napitak od banana

200 ml mlijeka

50 g banana

50 g šećera

Pola naranče

Umiješajte šećer u mlijeko i stavite na vatru. Kad zakuha, dodajte sok polovice naranče. Od banane napravite kašicu, dodajte ju u zakuhano mlijeko i pomiješajte. Ovaj napitak prije posluživanja treba ohladiti i uliti ga u vrč koji ste prethodno ukrasili kriškom limete ili naranče.

Kolač od banana

250 ml mlijeka

250 g brašna, 200 g banane

80 g šećera

malo soli

Pomiješajte brašno, mlijeko, šećer i sol. Umijesite glatko tijesto i stavite u veći kalup prethodno premazan uljem. Na vrh pažljivo posložite narezane banane i prekrijte ih preostalim tijestom. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj pećnici.

Zapečene banane

30 g banana

50 g sira

30 g krušnih mrvica

ulje

papar

sol

Lim premažite uljem, posložite uzduž prerezane banane, pospite ih naribanim sirom, krušnim mrvicama, malo ih posolite i vrlo malo popaprite. Pecite u pećnici 20 minuta.

Čips od banana

2-4 nezrele banane

malo ulja

Banane narežite na male kolutiće debljine 5 mm, a zatim ih popržite na umjerenoj vatri s obiju strana dok ne dobiju zlatnu koricu. Pažljivo ih stavite na tanjur prekriven papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Čips je dobro jesti dok je još vruć jer je tada puno ukusniji.

Desert od banana

200 g banana

50 g šećera u prahu

50 g slatkog vrhnja

25 g kakaa u prahu

malo oraha

Banane pažljivo uvaljajte u smjesu od šećera i kakaa, zatim ih posložite u staklene posudice, ukrasite tučenim vrhnjem i mljevenim orasima. Ovaj je desert najbolje pojesti odmah, svježe pripremljen. Ako ga budete čuvali u hladnjaku, izgubit će okus i hranjivu vrijednost.

Foto: Thinkstock