Postoji mnogo vrsta voća kojim se možemo zasladiti samo u određeno doba godine. S bananama imamo posebnu sreću jer su dostupne i zimi i ljeti. A što je najvažnije – vrlo su zdrave. Banane su porijeklom iz Azije, a vrlo su se davno proširile i na ostala područja. Ako ste mislili da banane rastu n stablu, prevarili ste se. Banana je zapravo velika zeljasta trajnica (ne drvo!) koja može narasti i do 8 metara u visinu.
A zašto su banane zdrave?
Povijest ovog ukusnog ploda seže u daleku prošlost – čini se da su stari Egipćani uživali u neodoljivom oskusu banana. Od njih su se spravljala razna jela, a pritom su se koristile svježe, sušene, pečene, konzervirane, kuhane, pohane.
Bogate su vitaminima B grupe, vitaminom C, betakarotenom, kalijem, magnezijem, bjelančevinama i drugim vrijednim sastojcima potrebnim za rast i razvoj djeteta.
Žitelji tropskih područja, gdje banana najbolje uspijeva, osmislili su brojne ukusne recepte s bananama. Izaberite!
Napitak od banana
200 ml mlijeka
50 g banana
50 g šećera
Pola naranče
Umiješajte šećer u mlijeko i stavite na vatru. Kad zakuha, dodajte sok polovice naranče. Od banane napravite kašicu, dodajte ju u zakuhano mlijeko i pomiješajte. Ovaj napitak prije posluživanja treba ohladiti i uliti ga u vrč koji ste prethodno ukrasili kriškom limete ili naranče.
Kolač od banana
250 ml mlijeka
250 g brašna, 200 g banane
80 g šećera
malo soli
Pomiješajte brašno, mlijeko, šećer i sol. Umijesite glatko tijesto i stavite u veći kalup prethodno premazan uljem. Na vrh pažljivo posložite narezane banane i prekrijte ih preostalim tijestom. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj pećnici.
Zapečene banane
30 g banana
50 g sira
30 g krušnih mrvica
ulje
papar
sol
Lim premažite uljem, posložite uzduž prerezane banane, pospite ih naribanim sirom, krušnim mrvicama, malo ih posolite i vrlo malo popaprite. Pecite u pećnici 20 minuta.
Čips od banana
2-4 nezrele banane
malo ulja
Banane narežite na male kolutiće debljine 5 mm, a zatim ih popržite na umjerenoj vatri s obiju strana dok ne dobiju zlatnu koricu. Pažljivo ih stavite na tanjur prekriven papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Čips je dobro jesti dok je još vruć jer je tada puno ukusniji.
Desert od banana
200 g banana
50 g šećera u prahu
50 g slatkog vrhnja
25 g kakaa u prahu
malo oraha
Banane pažljivo uvaljajte u smjesu od šećera i kakaa, zatim ih posložite u staklene posudice, ukrasite tučenim vrhnjem i mljevenim orasima. Ovaj je desert najbolje pojesti odmah, svježe pripremljen. Ako ga budete čuvali u hladnjaku, izgubit će okus i hranjivu vrijednost.
Foto: Thinkstock
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano