Riječ je o čestoj zaraznoj dječjoj bolesti s osipom, od koje oboli čak 90% djece koja su bila izložena zarazi. Najčešće obole djeca koja pohađaju vrtić ili niže razrede osnovne škole.

Uzročnik je bolesti virus iz porodice herpesa koji se širi zrakom, ali i dodirom – preko mjehurića po tijelu. Od kontakta do pojave prvih simptoma može proći od 7 do 21 dan. Po koži trbuha, leđa, vrata, u vlasištu... javljaju se mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom koji se nakon nekog vremena zamute te posuše i pretvaraju u kraste. Izbijanje osipa može trajati nekoliko dana i biti popraćeno temperaturom.

Bolesnik prestaje biti zarazan za okolinu kada se svi mjehurići pretvore u kraste. Bolest traje desetak dana i prolazi sama. Kod povišenja temperature iznad 38 stupnjeva daje se antipiretik u sirupu ili čepićima, kod jačeg svrbeža i antihistaminik u sirupu. Smanjivanju osjećaja svrbeža pomaže tuširanje i pranje blagim dječjim šamponom. Za vrijeme trajanja promjena potrebno je odijevati udobnu pamučnu odjeću. Lijek koji možemo primijeniti u težim slučajevima jest aciklovir – protuvirusni lijek koji skraćuje i ublažuje bolest.

Mjehurići i krastice se ne smiju trgati

Zbog svrbeža dijete se nejčašće češka i time oštećuje mjehurić koji se pretvara u krastu iza koje može ostati ožiljak. Ako se mjehurić pusti da se sam, bez češkanja, zamuti i pukne, tada ne ostavlja ožiljke. Dijete koje je preboljelo vodene kozice stječe doživotni imunitet, iako postoje iznimni slučajevi kad dijete ne stekne dovoljan imunitet prvi put (blagi oblik bolesti) te od vodenih kozica može još jedanput oboljeti. Ako se dijete češka nečistim prstićima, može nastati kožna upala. Na taj se način može zaraziti streptokokom ili stafilokokom. To se događa ako je dijete u lošim higijenskim uvjetima, ako ima jako povišenu temperaturu ili živi u izrazito vlažnom stanu.

Cjepivo protiv vodenih kozica postoji, no nije uključeno u obvezni program cijepljenja. Mišljenje je stručnjaka da bi se trebali cijepiti adolescenti i odrasle osobe koje nisu preboljele vodene kozice jer je u njih tijek bolesti znatno teži nego u male djece.

Foto: Thinkstock