I jedan i drugi dobivaju se fermentacijom mlijeka, ali sadržavaju različite tipove dobrih bakterija. Dobre bakterije iz jogurta održavaju čistoću našega probavnog sustava i hrane dobre bakterije u našem probavnom sustavu.
Za razliku od jogurta, kefir kolonizira crijevni trakt i sadržava nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija koje ne možemo naći u jogurtu. Također sadržava i kvasce koji kontroliraju i odstranjuju destruktivne patogene kvasce iz organizma zbog čega je organizam dodatno od njih zaštićen. Aktivni kvasci i bakterije u kefiru imaju puno veću hranjivu vrijednost od jogurta jer pomažu u probavljanju hrane koju jedemo i održavaju debelo crijevo čistim i zdravijim.
Savjet: Djeca možda više vole jogurte jer su često zaslađeni i nalaze se u atraktivnijoj ambalaži. No, ako već odabirete jogurt, svakako je važno da izaberete što prirodniji, bez dodatka šećera.
S obzirom na različit način probave, jogurt je najbolje jesti ujutro ili danju, a kefir navečer. Želite li biti sigurni da su proizvodi što zdraviji, pokušajte sami napraviti jogurt ili kefir i po želji ga začiniti komadićima voća, bez dodavanja rafiniranog šećera.
Foto: Thinkstock
3 pravila odgoja Jordana Petersona: "Vodite računa što radite, a ne što pričate"
6 ključnih pravila danskog odgoja: Nema ultimatuma, djeca se igraju sama, a ovo ih uče od prvog dana
Nakon smrti djeteta od posljedica 'obične gripe' infektologinja iz Zarazne upozorava: Necijepljenje nije opcija
Ako ne volite matematiku ili se mučite s brojevima, ovako će to utjecati na vašu djecu
Tko je djevojčica koja je pjevala na inauguraciji? Pozvao ju je predsjednik Milanović