Maleni pad težine očekivan je kod novorođenčadi u prvih pet do sedam dana, a i kasnije valja uzeti u obzir da svako dijete ima različite potrebe i napreduje vlastitim tempom.

Ipak, ako primijetite da beba dugo vremena ne dobiva na težini, a zdrava je i nema specifičnih probavnih ili srčanih tegoba, moguće je da ne konzumira dovoljno kvalitetnih masnoća. Ove namirnice izvor su zdravih masti i trebale bi se naći na bebinom tanjuru, kada krene s dohranom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje u djetetovu prehranu možete uključiti na više načina. Ubacite ga u guste juhe ili pire od povrća. Zalijte ga po kuhanoj ribi, mesu ili povrću koje dijete jede, bilo u obliku kašica ili u komadima. Naučite dijete da umače komad kruha u maslinovo ulje, djeci je ta radnja prilično zabavna.

Humus

Humus je namaz od slanutka, jednostavan je za pripremu, a moguće ga je nabaviti i u raznim trgovinama. Slanutak je bogat proteinima i vlaknima, a uz maslinovo ulje koje je dio recepta, ovaj namaz odličan je za podebljati kalorijsku vrijednost jela. Djetetu ga možete umiješati u kašicu ili ga servirati kao umak uz povrće.

Sir

Sir djetetu možete servirati u komadima ili ga ribati po jelima poput rižota, kuhanog ili pečenog povrća, a možete ga stavljati i u različite popečke.

Kruška

Kruške, kao i banane imaju više kalorija nego ostalo voće. Možete ih djetetu servirati u komadima, uvaljane u bademovo ili kokosovo brašno, uz njih servirati grčki jogurt da ih dijete umače ili napraviti kašicu koju onda možete i miješati u palačinke.

Jogurt

Jogurt, kefir, grčki jogurt, vrhnje fermentirani su mliječni proizvodi koje većina djece jako dobro prihvaća, a koristiti ih možete i kao samostalne obroke i u pripremi raznih slatkih i slanih jela. Djeci ne kupujte voćne jogurte jer su prepuni šećera, radije im napravite domaću varijantu voćnog jogurta od sezonskog voća.

beba pije mlijeko
Shutterstock 

Mlijeko

Do prve godine djetetu se ne preporučuje životinjsko mlijeko, već samo fermentirane varijante poput jogurta, kefira ili vrhnja. Nakon prve godine, bebe mogu biti punomasno životinjsko mlijeko. Možete na njemu napraviti kašu ili griz, a servirati ga možete i toplog s malo cimeta.

Avokado

Njegova kremasta konzistencija i blag okus čine ga idealnim za prehranu beba koje se tek navikavaju na nove okuse i teksture. Od avokada možete raditi namaz za kruh, zdravije varijante pudinga ili ga jednostavno narezati na komade, preliti maslinovim uljem i servirati bebi.

Banane

Banane imaju znatno više kalorija nego neko drugo voće, a bogate su kalijem i vlaknima. Djeca obično vole jesti banane jer su mekane i slatkaste, a servirati ih možete u komadima ili kaši, umiješati u jutarnje kaše ili od njih peći palačinke.