Međutim, prisiljavanje djece da jedu nešto što ne vole možda nije čarobno rješenje. Dijetetičarka Shivani Ahuja predložila je nekoliko savjeta.

1. Poštujte njihove izbore

Kao i odrasli, djeca imaju različite ukuse. Prisiljavanje može dovesti do nelagode i negativne povezanosti s hranom. Umjesto toga, poštivanje njihovih izbora omogućuje im razvijanje zdravog odnosa prema hrani.

​​2. Stvorite ugodnu atmosferu

"Vrijeme obroka treba biti ugodno i pozitivno iskustvo. Prisiljavanje djeteta da jede može to pretvoriti u stresan događaj. Stvaranje opuštene i ugodne atmosfere tijekom obroka potiče ih da na jelo gledaju kao na ugodnu aktivnost, a ne na zadatak", objasnila je Ahuja za Times of India.

3. Ponudite im opcije

Umjesto da roditelji inzistiraju na određenoj hrani, mogu im ponuditi razne izbore i pustiti ih da odaberu. To ih osnažuje da donose odluke o tome što ulazi u njihova tijela, potičući osjećaj autonomije i odgovornosti.

4. Budite uzor

Umjesto forsiranja, roditelji se trebaju usredotočiti na poticanje zdravih prehrambenih navika. Na primjer, obroke mogu učiniti šarenima i privlačnima ili mogu uključiti djecu u pripremu obroka. Također, djeca će vjerojatnije usvojiti zdrave navike ako vide da ih i roditelji prakticiraju.

Iako pojedini roditelji prisiljavaju djecu da jedu za njihovo dobro, blaži pristup često je dugoročno učinkovitiji. Potičući njihove osobne preferencije i omogućujući im slobodan izbor, potičemo razvijanje pozitivnog i zdravog stava prema hrani.