Većina beba spremna je za uvođenje krute hrane u dobi oko šest mjeseci, što je i preporuka pedijatara. Ako želite požuriti s uvođenjem kašica, važno je da se prvo upoznate s nekim stvarima. Postoje mnogi razlozi zašto ne treba bebama prerano uvoditi krutu hranu.

Prvo, probavni sustav još nije dovoljno razvijen za ovakvu vrstu obroka, a bebe imaju i tendenciju nesvjesno izbacivati hranu iz usta, i uz to im nedostaje enzim koji pomaže u razgradnji krutih namirnica. U prvih šest mjeseci bebina života sve nutritivne potrebe zadovoljene su isključivo majčinim ili adaptiranim mlijekom. Prerano uvođenje hrane može izazvati zdravstvene probleme u kasnijem djetinjstvu, kao što je pretilost.

Na koje datume se slavi najviše i najmanje rođendana
Shutterstock 

Međutim, bez obzira na vašu procjenu i savijet pedijatra, najvažnije je da pratite razvoj svoje bebe. Ona će jasno da vam staviti do znanja kada je spremna za prve kašice.

Vaša beba može sjediti u stolici za hranjenje - za sigurno davanje hrane, važno je da beba bude u pravilnom položaju za hranjenje i da drži stabilno glavu dok je naslonjena. U suprotnome, položaj će joj biti neugodan i sigurno će odbijati hranu.

Refleks izbacivanja jezika je nestao, što je ključno kako beba ne bi izbacivala hranu. Isprobajte ovaj test: razrijedite malo hrane majčinim i adaptiranim mlijekom i dajte bebi na vrhu žličice. Ako odmah ispljune, onda je ovaj refleks i dalje aktivan, a vaša beba još nije spremna za krutu hranu.

Beba pokazuje zainteresiranost za hranu koju jedete - ako je želi dohvatiti ili dodirnuti, onda je to jedan od pokazatelja da je beba spremna.

Beba može širom otvoriti usta - to je znak da će sigurno moći žvakati hranu.