Kad je riječ o alergijama i bolestima dišnog sustava, kozje mlijeko smatra se prirodnim lijekom. Riječ je o nutritivno bogatoj namirnici koja je sastavom nešto drugačija od kravljeg mlijeka i lakše probavljiva. Ipak, svježa životinjska mlijeka ne preporučuju se davati djeci prije navršenih godinu dana.

Po čemu se razlikuje od kravljeg mlijeka?

Najveća prednost kozjeg nad kravljim mlijekom je njegova veća i brža probavljivost. Kozje se mlijeko probavlja oko 40 minuta dok za kravlje trebamo skoro tri sata.

Iako kozje mlijeko ima tek neznatno manje laktoze od kravljeg, drugačiji sastav masnih kiselina omogućuje mu lakšu probavljivost laktoze. Ipak, kozje je mlijeko siromašnije folnom kiselinom, što kod djece može uzrokovati anemiju.

No zbog njegova intenzivnog mirisa, djeca ga često odbijaju. No tada možete pokušati s fermentiranim proizvodima od kozjeg mlijeka, kao što su sir, jogurt i kefir, a možemo ih uvoditi u dječju dohranu s navršenih osam mjeseci. Ona djeca koja imaju teškoće s probavljanjem kravljeg ili kozjeg punomasnog mlijeka, odlično reagiraju na fermentirane proizvode.

dijete pije mlijeko
Shutterstock 

No ne može biti samostalni mliječni obrok

Iako su fermentirani proizvodi dobrodošli u bebinom tanjuru, neadaptirano punomasno mlijeko ne bi se smjelo naći na djetetovom jelovniku prije prve godine. Isto vrijedi i za kravlje mlijeko.

Kozje mlijeko, svojim je sastavom najsličnije majčinom mlijeku, no nije preporučljivo kao djetetov glavni mliječni obrok, čak ni razrijeđeno. Nedostaje mu vitamina B12 i folne kiseline koji su nužni za djetetov razvoj. Kozje mlijeko može znatno opteretiti bebine bubrege, a sastav nije optimalan za malo dijete.

U slučaju bebine preosjetljivosti na kravlje adaptirano mlijeko, liječnik može preporučiti kozje adaptirano mlijeko koje je lakše probavljivo, a neka ga djeca izvrsno podnose. Kvalitetna kozja mliječna formula mora biti pojačanja potrebnim mineralima i vitaminima, a posebice vitaminom D.