Da bi se dijete razvijalo i stimuliralo na razvoj i usvajanje novih vještina, nije potreban velik broj raznih igračaka. One nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Važno je posve nešto drugo.

Razvoj je individualan i ono što je potrebno jednom djetetu možda drugo uopće ne stimulira niti mu je zanimljivo. No postoje ključne aktivnosti, prilagođene djetetu, koje potiču razvoj. Bebi ste potrebni vi, vaša ljubav i podrška, ali i prostor za kretanje. Kroz kretanje u prostoru dijete dobiva priliku ostvariti svoj potencijal i senzomotorički se razvijati.

Ove biste četiri aktivnosti trebali uvrstiti u svakodnevicu svoje bebe.

1. Puzanje, penjanje, hodanje, prelaženje preko prepreka

Kada dopustite djetetu da puže po različitim podlogama i provodi vrijeme na podu, aktivuraju mu se živčani impulsi u predjelu šake. Tijekom prvih godinu dana djetetova života razvoj šake ima ključnu ulogu, a ono zauzimajući različite položaje tijela, boreći se s gravitacijom, poboljšava svoju kooridnaciju. Na taj način postaje svjesno sebe u odnosu na prostor i pokret, što je potrebno za razvoj motorike.

2. Skakanje, rotacije, spuštanje niz tobogan, brzi pokreti

Smeta vam ako vaše dijete skače po krevetu? Dopustite mu to i uživajte s njim. Dok dijete skače po krevetu i vrti se u krug, mozak uživa. Dijete u ovu aktivnost ulazi spontano, jer mozak na taj način stvara nove sinapse

3. Kretanje bez obuće

bosonoga beba
Shutterstock 

Kada dijete hoda bosonogo i trči po različitim nagibima te površinama, aktiviraju se različiti dijelovi mozga. Ovi probuđeni dijelovi mozga su potrebni su za dobru senzornu integraciju koja je ključna za učenje. Kada dijete primjereno odgovara zahtjevima okoline, kažemo da je senzorno integrirano.

4. Žvakanje hrane

Djecu ne treba dugo zadržavati na kašastoj hrani. Kako bi se govor pravilno razvijao, oralni mišići moraju ojačati. Žvakanje hrane jedan je od načina jačanja tih mišića. Sve popularnija je dohrana djece komadićima hrane, posebno voća umjesto kašica.

I to nije bez razloga jer je praksa pokazala da takav način hranjenja potiče razvoj djece i omogućava im da bolje dožive okuse te stvore zdrave prehrambene navike.