Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVA BEBINA INJEKCIJA: Zašto neki roditelji ne žele da im dijete primi vitamin K nakon poroda?

Autor Sunčica Got

Stručnjaci se slažu da svako dijete nakon poroda treba dobiti dozu vitamina K.

 mama rodila bebu Izvor: Shutterstock

Djeca se rađaju s nedovoljnom dozom ovog važnog vitamina koji je potreban za valjano zgrušavanje krvi. Djeca koja ga ne dobiju unutar šest sati nakon rođenja razvijaju rizik za razvoj potencijalno smrtonosnog poremećaja krvarenja, piše Kids Health.

Nepotvrđene tvrdnje

Krvarenje uzrokovano manjkom vitamina K može uzrokovati krvarenje u mozgu i oštećenja drugih organa. U prvih šest mjeseci djeca koja ne prime dozu cjepiva pod većim su rizikom za razvoj komplikacija budući da kalij u tijelo dolazi od hrane, a dojenjem dijete ne može dobiti zadovoljavajuće razine tog vitamina.

Ipak, neki roditelji odbijaju injekciju vodeći se studijom objavljenom ranih devedesetih godina u kojoj se povezuju injekcija vitamina K s razvojem raka. Nakon toga je napravljen cijeli niz istraživanja koji nije potvrdio tu informaciju iako se ona proširila online svijetom.

 novorođenče plače Izvor: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju injekciju

Neke europske zemlje dozvoljavaju roditeljima da odaberu između injekcije i oralne forme vitamina K iako je ona ima znatno manje djelovanje od injekcije, u prevenciji krvarenja.

Neki se roditelji odlučuju na kasnije primanje vitamina K iako stručnjaci smatraju da je ključno da beba dozu dobije odmah nakon poroda kako bi se spriječila moguća šteta. Ipak, suglasni su da je riječ o nužnom postupku koji prevenira moguće teške posljedice.

Možda će vas zanimati

Najnovije