Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I TAKO MALENI MOGU JESTI SAMOSTALNO: Ovo su najbolje finger food varijante za bebe

Autor Sunčica Got

Kada dijete krene jesti krutu hranu, gotovo svaka može biti u finger food varijanti kako bi je dijete samostalno jelo.

 beba vođa dohrane.jpg Izvor: Shutterstock

Bilo da ste odabrali dijete hraniti kašicama ili metodom beba vođa dohrane, oko sedmog ili osmog mjeseca većina će djece biti u stanju hraniti sama sebe. Finger food hrana za djecu treba postati kašasta prije nego što je dijete proguta ili se mora lako raspasti u ustima. U ovako ranoj dobi, trebalo bi je biti moguće rastopiti bez žvakanja. Ako ste djecu počeli hraniti kašicama, ponudite komad hrane koji su dobro primili u kašastom obliku i servirajte ga u većim komadima kako bi ih dijete moglo primiti i cuclati.

Komadi prilagođeni dječjoj šaci

Za početak ponudite hranu mekane teksture kao što su zrelije banane, avokado ili kuhane mrkve. Kruh i domaći biskvit izrezani u duguljasti oblik brzo se otapaju u mekanu masu koju dijete može lagano progutati. Polutvrdi sir bogat je kalcijem i većina ga djece dobro prihvaća, a dobra je finger food varijanta.

Zrelo i mekano voće poput banana, breskvi, marelica, dinje ili kivija djeci će biti primamljivo zbog slatkastog okusa i jednostavno za samostalno rukovanje. Voće možete uvaljati u brašno od badema kako bi mu pojačali nutritivnu vrijednost. Isto vrijedi i za povrće poput brokule, cvjetače, mrkve, tikve, cikle ili celera koji se kuhani djetetu mogu servirati u većim komadima.

Tjestenina je odličan finger food, a za početak je najlakše ponuditi spiralnu, u kojoj ostaje najviše umaka i djetetu je zanimljiva teksturom. Djetetu možete servirati i kajganu koju ste narezali na deblje trake, a isto možete učiniti i s kuhanom palentom koju ste prvo izravnali i ohladili u posudi. Dijete će voljeti i pohani kruh u jaju i mlijeku, uz dodatak malo cimeta.

 komadi hrane za bebu.jpg Izvor: Shutterstock

Serviranje ribe i mesa

Određena riba i meso također se mogu servirati u obliku finger fooda. Ako djetetu poslužujete piletinu, svakako će bolje proći masniji dijelovi koje dijete može cuclati i omekšati, nego prsa. Od crvenog mesa dobro prolazi pečena jetrica narezana u deblje trake ili polpete od mljevenog mesa u obliku ćevapa.

Losos, oslić, bakalar, orada bogate su kalcijem i omega 3 masnim kiselinama, a nemaju velike razine žive pa su prikladne za djecu. Kuhane ili pečene, servirajte ih u većim komadima i pripazite da ste maknuli sve kosti.

Možda će vas zanimati

Najnovije