Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNAKOVI KOJI POKAZUJU DA JE BEBA SITA: Evo kako ćete znati da je dobila dovoljno mlijeka

Autor Jelena Pervan

Dojilje teško mogu procijeniti koliko je beba zaista pojela pa nerijetko strahuju da je ostala gladna.

 dojenje Izvor: Shutterstock

Isključivo dojene bebe jedu od 8 do 12 puta u razdoblju od 24 sata, no bebe ne sisaju uvijek zbog gladi. Ponekad samo žele biti blizu mame zato što prolaze skok u razvoju, izbijaju im zubi ili trebaju dodir i podršku.

Budući da nikako ne mogu izmjeriti količinu pojedenog, mame dojenih beba ponekad strahuju da njihova beba ne dobiva dovoljno mlijeka. Nutricionistkinja Caitlin Beale za Motherly govori o znakovima koji ukazuju na bebinu sitost, ali i o situacijama kada se treba zapitati je li sve u redu.

Beba raste i napreduje

Dobivanje na kilaži je prvi znak koji ukazuje na to jede li beba dovoljno. Normalno je da beba nakon rođenja izgubi oko 7% svoje porođajne težine, no u dva tjedna bi se trebala vratiti na prvotnu težinu te dobivati na kilaži.

Na redovnim pregledima kod pedijatra beba se važe i svako odskakanje od uobičajenog će se primijetiti. Dok god beba pokazuje stalan rast na kilaži, vjerojatno dobiva dovoljno mlijeka. 

Beba je zadovoljna između hranjenja

Ako začujete specifičan klik prilikom bebina gutanja, to je znak da otpuštate mlijeko i da beba dobiva sve potrebne nutrijente. Beba koja je sita, izgledat će zadovoljno. Zaspat će za vrijeme ili odmah nakon dojenja.

Naravno da će u nekim trenucima beba biti uznemirena, neovisno o količini koju je pojela, ali uglavnom ćete primijetiti mir i zadovoljstvo na licu site bebe. 

Mijenjate puno pelena

Ponekad vam se može činiti kako mijenjanju pelena i presvlačenju nema kraja no to je uvijek dobar znak, kad je u pitanju bebina sitost.

Broj napunjenih pelena mijenja se kako beba raste, a i s vremenom ćete početi primjećivati bebine navike kad je riječ o broju stolica. 

Grudi su vam mekane nakon podoja

Osjećaj tvrdih grudi nakon što je prošlo određeno vrijeme od hranjenja dojiljama je jako poznat. Upravo vam taj osjećaj može biti jedan od znakova bebine sitosti.

Nakon dojenja, grudi bi vam trebale biti mekše dok njihova tvrdoća odmah nakon podoja može upućivati na to da beba nije povukla dovoljno.

Osim što takve situacije utječu na bebinu sitost, one mogu negativno utjecati i na proizvodnju mlijeka.

Znakovi za uzbunu

Ako imate osjećaj da nešto nije u redu, ne ignorirajte ga i obratite se stručnjaku.

Znakovi koji mogu upućivati na to da beba ne dobiva dovoljno mlijeka su:

• Izrazito umorna i pospana beba
• Bol prilikom dojenja i nemirna beba
• Smanjen broj punih pelena, zamućen ili koncentriraniji urin koji ukazuje na dehidraciju

Možda će vas zanimati

Najnovije