Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PITALI SMO NUTRICIONISTKINJU: Kad je najbolje vrijeme za uvođenje alergena u bebinu dohranu?

Autor Jelena Pervan

Početak dohrane roditeljima može biti izazovan sam po sebi, a uvođenje namirnica koje potencijalno mogu izazvati alergijske reakcije, pojačava stres.

 jagode Izvor: Tatiana Dyuvbanova / Stock Budget / Profimedia

S Anom Jelekovac Jurkin, nutricionisticom specijaliziranom za dohranu beba, razgovarali smo o visokoalergenim namirnicama i najnovijim smjernicama za njihovo uvođenje u dohranu.

Rano uvođenje alergena smanjuje mogućnost razvoja alergija

Iako dijete može biti alergično na bilo koju namirnicu, devet je namirnica koje su zaslužne za 90% alergijskih reakcija i one spadaju u visoko alergene namirnice.
To su:
• jaja
• mlijeko i mliječni proizvodi
• kikiriki
• orašasti plodovi
• soja
• sezam
• riba
• školjkaši
• pšenica

'Prijašnje preporuke su bile da se uvođenje alergena odgađa nakon godine dana pa čak i duže, no nedavna istraživanja potvrđuju da takva praksa nema smisla i da rano uvođenje alergena (uvođenje prije prve godine života), pogotovo kad se radi o kikirikiju, može smanjiti rizik od razvoja alergija kasnije u životu', kaže Ana.

Objašnjava kako su rano uvođenje alergena, od 6. do 12. mjeseca bebina života te učestalo izlaganje od 2 do 3 puta tjedno, prakse koje mogu doprinijeti smanjenju mogućnosti za razvoj alergija.

'Većina djece može početi jesti alergene s uvođenjem dohrane tj. od 6.mj. života. No, ako imate bebu koja ima povećan rizik za razvoj alergije, svakako se konzultirajte s vašim pedijatrom, alergologom ili nutricionistom', savjetuje Ana. 

Alergene je poželjno uvoditi u jutarnjim satima

Ana ističe da se s uvođenjem alergena kreće s početkom dohrane te da ih je poželjno uvoditi u jutarnjim satima kako bi se mogla pratiti eventualna reakcija. Savjetuje da se za početak daju male količine namirnice, a onda postepeno povećavaju u sljedećim izlaganjima.

'Svaku alergenu namirnicu treba uvesti više puta, a svaku uvodimo zasebno. Prava alergijska reakcija javlja se najčešće unutar dva sata, a ukoliko primijetite da je vaša beba reagirala na nešto, svakako se obratite pedijatru', upozorava Ana.

Nove preporuke o ranom uvođenju alergena, ranom uvođenju komada, samostalnom hranjenju i raznovrsnosti namirnica koje se nude bebi, mogu zbunjivati i plašiti roditelje, a ako se tome doda i slabo prihvaćanje hrane te bebina nezainteresiranost, roditelji se mogu osjećati izgubljeno.

Podrška stručnjaka u takvim trenucima roditelje može osnažiti i dati im osjećaj sigurnosti u proces koji je pred njima.

Ana Jelekovac Jurkin, poznatija kao Nutrimama, trenutno ima otvorene prijave za program Dohrana na dlanu – podrška mami kroz avanturu dohrane, u kojem će s roditeljima intenzivno raditi na svim izazovima dohrane u periodu od šest tjedana.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije