Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZMIŠLJATE O ALTERNATIVI ZA MLIJEKO? Stručnjaci ne preporučuju bademovo mlijeko, a razlog je zaista legitiman

Autor Zvjezdana Bubnjar

Iako je bademovo mlijeko popularna alternativa kravljem mlijeku, je li sigurno za prehranu vaše bebe?

 beba pije bademovo mlijeko Izvor: Shutterstock

Bademovo mlijeko jedna je od najpopularnijih vrsta alternativnih mlijeka na biljnoj bazi na tržištu. Ali ako razmišljate o prijelazu s majčinog ili adaptiranog mlijeka, najbolje je da se odlučite za kravlje, i to tek kad vaše dijete napuni godinu dana.
Zašto se bademovo mlijeko ne preporučuje za bebe starije od 1 godine i malu djecu? U usporedbi s klasičnim mlijekom, biljne vrste poput bademova mlijeka obično ne sadrže toliko važnih hranjivih tvari koje su vašem djetetu prijeko potrebne za rast.

Što je bademovo mlijeko?

Bademovo mlijeko je napravljeno od badema, orašastih plodova koji su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. Da bi napravili bademovo mlijeko, prerađivači potapaju bademe u vodu, samelju ih i tako dobivaju mliječno bijelu tekućinu koja se zatim procijedi.

Nutritivni sadržaj bademova mlijeka može varirati, ovisno o marki ili vrsti. Na primjer, zaslađeno ili nezaslađeno, aromatizirano ili bez okusa, ali općenito, decilitar bademovamlijeka sadrži oko 20 kalorija, pola grama proteina i 1,5 grama masti. Također, sadrži oko 50 miligrama kalcija, 95 miligrama kalija i 50 IU vitamina D.

Trebaju li bebe piti bademovo mlijeko?

Ne, bebe ne bi trebale piti bademovo mlijeko. Prema vodećim dječjim zdravstvenim organizacijama u Sjedinjenim Državama, uključujući Američku akademiju za pedijatriju (AAP), bebe mlađe od 12 mjeseci trebale bi se držati isključivo majčinog mlijeka ili formule za dojenčad, dok bi djeca od 1 godine i više trebala piti isključivo kravlje mlijeko.

 bademovo mlijeko za bebe Izvor: Shutterstock

Zapravo, stručnjaci kažu da djeca prije 5. godine ne bi trebala piti nijedno drugo osim kravljeg mlijeka. Iznimka: ako dijete ima najmanje 1 godinu i ima intoleranciju na laktozu ili alergiju na mlijeko, možete mu dati obogaćeno, nezaslađeno sojino mlijeko, ali prvo se konzultirajte s pedijatrom i pitajte što je najbolje za vašeg mališana.

Je li bademovo mlijeko dobro za bebe?

Ne baš, jer biljno i druga nemliječna mlijeka ne sadrže toliko hranjivih tvari kao kravlje mlijeko, koje se može davati bebama od 1 godine i više.

Osim toga, ne samo što se sadržaj vitamina i minerala u mlijeku biljnog podrijetla razlikuje ovisno o marki, već neki stručnjaci vjeruju da naša tijela možda ne apsorbiraju hranjive tvari iz biljaka jednako dobro kao iz mliječnih proizvoda.

Je li bademovo mlijeko sigurno za bebe?

Bebama i maloj djeci koja piju bademovo mlijeko možda će nedostajati neke od ključnih hranjivih tvari koje su im potrebne za rast. Naime, bebe mlađe od 12 mjeseci trebale bi piti majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko za dojenčad, dok bi se bebe starije od 1 godine trebale držati kravljeg mlijeka, važnog izvora proteina, kalcija, kalija i vitamina A, D i B12.

Bademovo mlijeko vs. kravlje mlijeko za bebe

Općenito, kravlje mlijeko sadrži više nutrijenata od bademovog i drugog biljnog mlijeka. Na primjer, 1 decilitar punomasnog mlijeka sadrži oko 74 kalorije i gotovo 4 grama proteina u usporedbi sa 20 kalorija i pola grama proteina u sorti badema.

Slično, punomasno kravlje mlijeko sadrži 138 miligrama kalcija i 161 miligram kalija, dok bademovo sadrži samo oko 50 miligrama kalcija i 95 miligrama kalija.

Trebam li svojoj bebi davati bademovo mlijeko ako ima alergiju na mliječne proizvode?

Ne. Ako je vaša beba alergična na mlijeko što je prema procjeni samo 2 do 3 posto beba, porazgovarajte s pedijatrom o drugim opcijama.

Ako dojite svoju bebu, možda ćete morati izbaciti mliječne proizvode iz vlastite prehrane. Ako je hranite adaptiranim mlijekom, možda ćete morati prijeći na hipoalergenu formulu s proteinom hidrolizata.

 bademovo mlijeko za bebe Izvor: Shutterstock

Ako je dijete starije od 6 mjeseci i počelo je jesti krutu hranu, u redu je dati mu nekoliko gutljaja vode uz obroke, ali još uvijek ne smije piti mlijeko, ni bademovo ili kravlje.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako sumnjate da vaša beba ima simptome alergije na mlijeko, uključujući povraćanje, proljev, bolove u trbuhu i osip, svakako razgovarajte s pedijatrom, napravite alergijski test ili pregled bebine stolice.

Imajte na umu također da je ovo možda privremeni problem. Neka djeca prerastu alergije na mlijeko u dobi od 2 do 5 godina.
Dok dijete ne krene u vrtić, bolje mu je davati kravlje mlijeko umjesto bademova. Osim određenih obogaćenih sojinih mlijeka, biljne vrste, koje su postale moderne među odraslima, jednostavno nisu nutritivno zadovoljavjuće za bebe i djecu u razvoju, pogotovo u usporedbi s majčinim, adaptiranim ili uobičajenim kravljim mlijekom.

Možda će vas zanimati

Najnovije