Već ubrzo nakon što se beba rodi, počinje razdoblje prilagođavanja probave na novu vrstu hrane, a samim time vaše novorođenče može ući u fazu kolika ili dojenačkih grčeva.

Kod djece, koju muče kolike, primjećuju se nelagoda, neprekidno plakanje, razdražljivost, učestalo skupljanje i pružanje udova, stiskanje šakica, napinjanje trbuščića i vjetrovi. Djeca koju muče grčevi dokazano imaju problem s usnivanjem i spavaju manje. Statistike pokazuju da gotovo 40% djece (u dobi od dva tjedna do četiri mjeseca) pate od grčeva, bez obzira na to hrane li se majčinim ili zamjenskim mlijekom.

I uopće nije olakotna okolnost što baš mame u razdoblju kada bebe imaju grčeve, prolaze intenzivnu emocionalnu promjenu i prilagodbu na posve nove životne okolnosti.

Kao pomoć, ako im je bebica na adaptiranome mlijeku, roditelji će često posegnuti za nekim kapima ili čajem, ali ovi pripravci imaju mali ili gotovo nikakav učinak.

rješavanje grčeva Bowen metodom
Shutterstock 


U posljednje vrijeme sve je popularnija Baby Bowen metoda, vrsta manualne terapijske tehnike koja, prema tvrdnjama mnogih roditelja, pomaže da se kod novorođenčeta ublaže grčevi ili da čak potpuno nestanu.

Kao prvo, važno je razlikovati grčeve i aerokolike. Dojenački grčevi, kao što smo već objasnili, nastaju zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema i tijekom prilagodbe na prehranu. Trbuščič je pritom napet, tvrd i bolan. Aerokolike nastaju nepravilnim hranjenjem, kada se dijete naguta zraka koji napuhne trbuščić i izaziva bolove.

U hrvatskoj već postoji nekoliko terapeuta koji koriste Bowen metodu, a riječ je o blagom i nježnom tretmanu koji uključuje nekoliko pokreta za relaksaciju mišića smještenih uz kralježnicu i mišića dijafragme. Ovim tretmanom vraća se u balans nervni sustav kod beba pa se ona umiri i prestane plakati.

Kako izgleda terapija Bowen metodom?

Dakle, riječ je o laganim i nježnim pokretima rolanja mišića palcem i kažiprstom uz kralježnicu i dijafragmu. U vrlo kratkom vremenskome intervalu popušta napetost u predjelu bebina trbuščića, a beba se umiri i zaspe. Ova se terapija zasniva na anatomiji i fiziologiji sustava za probavu i mišića uključenih u proces probave.

No, osim vještine masaže, potrebno je da terapeut prethodno uspostavi s bebicom odnos povjerenja jer to olakšava tretman i polučuje njegovu bolju učinkovitost.

Nekim je bebama dovoljan samo jedan tretman, dok je drugima potrebno i do 5 tretmana, ali je važno da stanka između tretmana bude minimalno 5 dana. Jedna od popratnih pojava jest da novorođenče nakon terapije ima duže razdoblje spavanja.
Također, terapeuti ne preporučuju kombiniranje drugih metoda s Bowen metodom jer se bebin mozak može preopteretiti prevelikom količinom ‘inputa’ pa neće odgovoriti ni na jedan podražaj.