Od trenutka kada se upoznate, vaša će vas beba zadiviti, ali i često dovesti u stanje totalne zabrinutosti. Osjećat ćete se doista kao da postoji puno razloga za brigu. Između svih ostalih stvari koje vas mogu brinuti, i povraćanje je često na 'tapeti' mnogih novih roditelja.
Nažalost, na povraćanje ćete se vjerojatno morati donekle naviknuti. Mnoge uobičajene dječje bolesti mogu prouzročiti povraćanje. To se može dogoditi čak i ako beba nema temperaturu niti neke druge simptome viroze. No pozitivno je to što većina uzroka bebina povraćanja nestaju sami od sebe. Beba najvjerojatnije neće trebati liječenje, ali postoje i one situacije kada je potrebna pomoć pedijatra.

Povraćanje ili bljuckanje?

Nekad je teško razlikovati povraćanje od bljuckanja. Oboje bi moglo izgledati isto jer je beba trenutno na stalnoj prehrani majčinim ili adaptiranim mlijekom. Glavna je razlika način na koji mlijeko izlazi iz usta.

Bljuckanje se obično događa prije ili nakon podrigivanja i najčešće je u beba mlađih od 1 godine, lako izlazi uz bebinih usta i izgleda kao bijela mliječna slina. Povraćanje je obično teže (bilo da ste beba ili odrasla osoba). To je zato što do povraćanja dolazi kada mišiće oko želuca pokrene centar u mozgu zadužen za povraćanje, oni se stisnu pa sadržaj želuca izazi van. Kod beba, povraćanje može izgledati kao mliječni ispljuvak. Također, može izgledati poput usirenog mlijeka.
Beba se može zakašljati ili proizvoditi zvukove povraćanja prije nego što povrati. Ovo je vjerojatno jedino upozorenje da ćete morati zgrabiti ručnik, lavor, krpu, bilo što.

beba bljucka
Shutterstock 

Bljuckanje je normalno i može se dogoditi u bilo kojem trenutku, a dijete će povraćati samo ako ima problema s probavom ili je bolesno.

Koji su mogući uzroci povraćanja bez temperature?

Bebe moraju naučiti sve od nule, kako se hraniti, ali i kako zadržati mlijeko. Uz bljuckanje, beba može povremeno nakon hranjenja i povratiti. To je događa najčešće u prvom mjesecu života jer se bebin trbuščić još navikava na probavljane hrane, a bebe tek moraju naučiti da mlijeko ne gutaju prebrzo i da se ne prejedaju.

Povraćanje nakon hranjenja obično prestaje nakon prvog mjeseca, a bebi dajte češće, manje količine mlijeka kako biste ga spriječili. No ako beba često povraća, ipak obavijestite pedijatra. U pojedinim slučajevima to može biti znak nečeg što nije povezano s hranjenjem.

Želučana viroza

'Želučana viroza', gastroenteritis čest je uzrok povraćanja kod beba i djece, simptomi mogu trajati 4 dana ili duže:

 • vodenasta, tekuća stolica ili blagi proljev
 • razdražljivost ili plač
 • loš apetit
 • grčevi i bol u želucu

Želučana viroza također može prouzročiti visoku temperaturu iako je to kod dojenčadi rijetka pojava. Gastroenteritis obično izgleda puno gore nego što jest, a uglavnom ga uzrokuje virus koji prolazi sam od sebe, za otprilike tjedan dana.

Jedina opasnost kod povraćanja prouzročenog gastroenteritisom jest dehidracija. Ako beba ima sljedeće znakove dehidracije, odmah nazovite pedijatra:

 • suha koža, usta ili oči
 • neobična pospanost
 • 8 do 12 sati bez mokrih pelena
 • slab plač
 • plač bez suza

Refluks dojenčadi

Bebe su doista poput malih odraslih osoba. Baš kao što odrasli mogu imati refluks kiseline ili GERB, tako ga mogu imati i bebe, što može prouzročiti povraćanje u prvim tjednima ili mjesecima djetetova života.

mama doji
Shutterstock 

 Povraćanje zbog refluksa kiseline događa se kada su mišići koji zatvaraju želudac previše opušteni, što izaziva povraćanje ubrzo nakon hranjenja. U većini slučajeva trbušni mišići će ojačati, a povraćanje će proći samo od sebe. U međuvremenu, možete pomoći spriječiti povraćanje na sljedeći način:

 • davanje manjih, češćih obroka
 • često podrigivati svoju bebu
 • podupirući bebu u uspravan položaj oko 30 minuta nakon hranjenja

Prehlada ili viroza

Bebe lako dobiju prehladu jer se njihov imunološki sustav još razvija pa tako mogu imati do sedam prehlada, i to samo u prvoj godini. Prehlada može uzrokovati različite simptome. Uz curenje iz nosa, beba može i povraćati a da nema temperaturu. Začepljenost nosa često rezultira spuštanjem sline u grlo, što pak može izazvati napade snažnog kašlja koji uzrokuje povraćanje.

Kao i kod odraslih, prehlada je kod beba virusnoga karaktera i nestaju nakon otprilike tjedan dana. U nekim slučajevima, začepljenje siusa može se pretvoriti u infekciju. Tada će beba trebati antibiotike za liječenje bilo koje bakterijske - ne virusne - infekcije.

Upala uha

Infekcije uha još su jedna česta bolest kod male djece. Ako dijete ima upalu uha, može imati mučninu i povraćati bez temperature. To se događa jer infekcije uha mogu uzrokovati vrtoglavicu i gubitak ravnoteže. Ostali simptomi upale uha kod beba su:

 • bol u jednom ili oba uha
 • povlačenje ili češanje ušiju ili oko njih
 • slabiji sluh
 • proljev
bolno uho
Shutterstock 

 Većina infekcija uha prolazi bez liječenja. Međutim, važno je posjetiti pedijatra u slučaju da bebi trebaju antibiotici kako bi se otklonila infekcija. U rijetkim slučajevima, ozbiljna infekcija uha može oštetiti nježne bebine uši.

Pregrijavanje (sunčanica ili toplinski udar)

Prije nego što povijete i odjenete bebu, provjerite temperaturu vani i u svom domu. Bebe se mogu brzo pregrijati po vrućini, u vrlo toploj kući ili u automobilu. To je zato što se njihova sićušna tijela manje znoje pa pregrijavanje može uzrokovati povraćanje i dehidraciju. Pregrijavanje može dovesti do iscrpljenosti ili, u mnogo ozbiljnijim slučajevima, do toplinskog udara. Simptomi su:

 • blijeda, ljepljiva koža
 • razdražljivost i plač
 • pospanost ili klonulost

Odmah skinite odjeću i držite bebu podalje od sunca i topline. Pokušajte dojiti (ili dajte bebi vode ako ima 6 mjeseci ili više). Ako vam beba izgleda čudno, potražite hitnu liječničku pomoć.

Mučnina kod putovanja

Bebe mlađe od 2 godine obično ne dobivaju mučninu od kretanja niti u automobilu. No, ipak, nekim bebama može biti mučno  nakon vožnje automobilom ili vrtnje, osobito ako su upravo jele.

beba u autu
Shutterstock 

Mučnina od kretanja može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Vjerojatnije je da će se to dogoditi ako beba već ima uznemiren želudac zbog nadutosti, plinova ili zatvora. Snažni mirisi ili neravne ceste također mogu uzrokovati vrtoglavicu. Mučnina izaziva više sline pa ćete možda primijetiti da beba pojačano slini prije nego što će povratiti.

Netolerancija na mlijeko

Rijetka vrsta netolerancije na mlijekonaziva se galaktozemija. Do nje dolazi kada se bebe rode bez određenog enzima potrebnog za razgradnju šećera u mlijeku. Neke bebe s ovim stanjem, osjetljive su i na majčino mlijeko.

Galaktozemija može uzrokovati i kožni osip ili svrbež i kod beba i kod odraslih. Ako je vaša beba hranjena adaptiranim mlijekom, provjerite sastojke za mliječne proizvode, uključujući mliječne proteine.

beba s bocom
Shutterstock 

Stenoza pilorusa

Stenoza pilorusa je rijetko stanje kada je otvor između želuca i crijeva blokiran ili preuzak, a to može dovesti do snažnog povraćanja nakon hranjenja. Ako beba ima piloričnu stenozu, može biti i stalno gladna. Ostali simptomi uključuju:

 • dehidraciju
 • gubitak težine
 • grčenje želuca
 • zatvor
 • slabije pražnjenja crijeva
 • manje mokrih pelena

Ovo se rijetko stanje može liječiti operacijom. Ako vaša beba ima bilo koji od simptoma, odmah obavijestite svog pedijatra.

Invaginacija

Riječ je o rijetkoj bolesti crijeva. Pogađa 1 od 1200 beba i najčešće se pojavljuje u dobi od 3 mjeseca ili kasnije. Invaginacija može uzrokovati povraćanje bez povišene temperature

Riječ je o uvlačenju jednog dijela crijeva (intussusceptum) u susjedni dio (intussuscipiens) uslijed čega dolazi do opstrukcije a ponekad i do ishemije crijeva. Uz povraćanje, beba može imati jake grčeve u želucu koji traju oko 15 minuta. Bol može uzrokovati da neke bebe savijaju koljena do prsa.

Ostali simptomi uključuju:

 • umor i iscrpljenost
 • krv ili sluz pri pražnjenju crijeva

Ako beba ima invaginaciju, liječenjem se stanje uspješno može sanirati.

Do povraćanja bez temperature dolazi zbog nekoliko uobičajenih bolesti. Beba će vjerojatno mati jednu ili više njih nekoliko puta tijekom prve godine. Većina simptoma prolazi sama od sebe, a vaše će dijete prestati povraćati bez ikakvog liječenja. No previše povraćanja može dovesti do dehidracije. Provjerite ima li dijete znakove dehidracije, a ako niste sigurni nazovite svog pedijatra.

Neki uzroci bebinog povraćanja su ozbiljniji, ali su rijetki. Vaša beba će ponekad trebati liječničku skrb, zato se upoznajte sa znakovima, duboko udahnite i ne zaboravite pri ruci imati broj svoga liječnika. Ako beba povraća dulje od 12 sati, odmah potražite liječničku pomoć.