Pelenski osip čest je kožni problem kod beba, a očituje se pojavom crvenih mrlja i ljuskica u području genitalija i na anusu, apodručje pokriveno pelenom savršeno je za širenje osipa jer je često vlažno i toplo.

Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost pojave pelenskog osipa uključuju:

 • preuske pelene
 • osjetljivu kožu
 • nadraženu kožu
 • upotrebu antibiotika
 • uvođenje novih namirnica u dohranu

Srećom, većinu blažih slučajeva pelenskog osipa možete liječiti kod kuće, možda će vam koristiti sljedeći savjeti:

1. Držite guzu čistom i suhom

Najvažniji korak koji možete poduzeti da spriječite i liječite osip je održavanje bebine guze suhom i čistom. Kada mijenjate pelenu, nježno očistite to područje mekom krpicom ili mlakom vodom. Možete koristiti i vlažne maramice, samo moraju biti nježnoga sastava. Ne trljajte kožu prejako i izbjegavajte maramice koje sadrže alkohol. Pomoći će da dijete ostavite malo bez pelene kada ima osip. Ispod djeteta položite ručnike ili jednokratne vodootporne podloge kako bi moglo biti malo bez pelena

2. Često mijenjajte pelene

Najbolje je što prije promijeniti pelenu. Dovoljno je samo malo vlage da nadraži nježnu dječju kožu i izazove osip. Ako dijete ima aktivni pelenski osip, ne držite ga dugo u vlažnoj peleni.

3. Jednokratne pelene bolji su izbor

Platnene pelene imaju svojih prednosti, ali nisu najbolji izbor kada dijete ima pelenski osip. Pomoći će prelazak na superupijajuće jednokratne pelene dok pelenski osip ne zacijeli. Uz pomoć njih, dijete će ostati suho i ranice će brže zacijeliti.

4. Provjerite veličinu djetetove pelene

Nošenje pelene pogrešne veličine, povećat će šanse za pelenski osip i otežati zacjeljivanje aktivnog osipa. Pelena koja je preuska može uzrokovati dodatnu vlagu i brži razvoj osipa. Prevelika pelena pak može uzrokovati trenje koje pogoršava osip.

5. Nanesite umirujuće kreme

Možete koristiti masti ili zaštitne kreme koje sadrže cink kako biste umirili kožu i spriječili kontakt sa stolicom i drugim iritansima.  

Želei poput vazelina su idealni jer su jeftini i obično sadrže manje boja ili parfema. Međutim, mogu se zalijepiti za platnene pelene i teško ih je oprati. Također, ne nude tako dobru obrambenu barijeru kao druge kreme.

6. Razmislite o alternativnim umirujućim lijekovima

Neki tvrde da alternativni ili prirodni lijekovi pružaju bolju zaštitu od pelenskog osipa. Međutim, većina ovih metoda nije istražena i nisu potkrijepljene znanstvenim studijama. Budite oprezni s bilo kojim od njih i prestanite odmah ako primijetite da se osip pogoršava ili se čini da ne zacjeljuje. Neki od alternativnih rješenja su gel aloe vere, krema od nevena i majčino mlijeko.

6. Izbjegavajte ove proizvode

Kada je riječ o prevenciji i liječenju pelenskog osipa, manje je više. Izbjegavajte korištenje jako mirisnih proizvoda, uključujući omekšivače rublja. Hipoalergeni i bez mirisa, mnogo su manje iritantni. 

Kada posjetiti pedijatra?

Iako pelenski osip može izgledati bolno, često neće smetati djetetu. Iznimka je ako dođe do bakterijske upale koju treba liječiti isključivo pedijatar.

Simptomi bakterijske upale:

 • mjehurići na koži
 • groznica
 • crvenilo
 • otekline
 • gnojni iscjedak
 • osip koji ne nestaje nakon tretmana ili se počinje pogoršavati