Riječ 'tihi' koristi se jer refluks ne uzrokuje uvijek vanjske simptome. Uobičajeno je da bebe od samo nekoliko tjedana imaju refluks. Kada potraje dulje od godinu dana ili ako uzrokuje negativne nuspojave za dijete, pedijatar može preporučiti liječenje.

Kako prepoznati tihi refluks?

Refluksna bolest je česta kod novorođenčadi, a simptomi tihog refluksa razlikuju se od drugih vrsta refluksa.

Kod beba i male djece tipični simptomi uključuju: iznenadne napadaje plača, nervozu tijekom ili nakon hranjenja, kašalj, kiseo dah, mlijeko u ustima između hranjenja, nepravilnosti u disanju, 'vlažno' podrigivanje, često štucanje, otežano hranjenje, promukao glas, zaostajanje u razvoju, što može dijagnosticirati liječnik ako beba ne raste i ne dobiva na težini, preporučljivoj za njezinu dob.

Bebe s tihim refluksom možda neće povratiti, što može otežati prepoznavanje uzroka njihove nevolje. Starija djeca mogu opisati da im je nešto poput knedle u grlu i žaliti se na gorak okus u ustima. Također, možete primijetiti i promuklost u djetetovu glasu.

Laringofaringealni refluks se razlikuje od gastroezofagealne refluksne bolesti

Laringofaringealni refluks (LPR) uzrokuje promuklost, kašalj, nelagodu (knedlu) u grlu, stezanje prilikom gutanja, bol s jedne strane vrata, dok je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) stanje kod kojeg se vraća kiseli želučani sadržaj u jednjak i usta, uzrokujući iritaciju jednjaka.

Što uzrokuje tihi refluks?

Pri rođenju bebe nemaju razvijene mišiće sfinktera jednjaka. Riječ je o mišićima na krajevima jednjaka, koji se otvaraju i zatvaraju, kako bi omogućili prolaz tekućine i hrane.

Kako rastu, mišići postaju zreliji i koordiniraniji, držeći sadržaj želuca tamo gdje mu je mjesto. Zato se refluks češće viđa kod mlađih beba. Novorođenčad također provodi dosta vremena na leđima, posebno prije nego što se nauči prevrtati, što se može dogoditi u dobi između 4. i 6. mjeseca.

Ležanje na leđima znači da bebe nemaju prednost koju pruža gravitacija, a koja pomaže zadržati hranu u želucu. Međutim, čak i kad je riječ o djeci s refluksom, bebu biste uvijek trebali staviti u krevet na leđa – ne na trbuh – kako biste smanjili rizik od gušenja.

Uglavnom tekuća prehrana, kakvom se hrane bebe, također može doprinijeti refluksu. Tekućine se lakše regurgitiraju od krute hrane.
Beba može biti pod povećanim rizikom od refluksa ako je rođena s hijatalnom hernijom, ima neurološki poremećaj, kao što je cerebralna paraliza ili obiteljsku anamnezu refluksa.

Kada potražiti pomoć?

Većina beba može napredovati unatoč tihom refluksu. No ako vaše dijete ima poteškoće s disanjem (na primjer, čujete piskanje, primijetite otežano disanje ili bebine usne postaju plave), čest kašalj, trajnu bol u ušima (možda ćete primijetiti razdražljivost i povlačenje za uši kod bebe), poteškoće u hranjenju, poteškoće u dobivanju težine ili neobjašnjivi gubitak težine, obavezno potražite liječničku pomoć

Što možete učiniti kako biste kontrolirali ili spriječili tihi refluks?

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili refluks kod djeteta. Ako dojite, Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje izbacivanje jaja i mlijeka iz prehrane na dva do četiri tjedna kako biste vidjeli hoće li se simptomi refluksa poboljšati. Također, pokušajte na neko vrijeme izbaciti iz prehrane kiselu hranu, poput citrusa i rajčice.

Ako je dijete na adaptiranom mlijeku, prijeđite na drugo, na bazi hidroliziranih proteina ili aminokiselina. Ako je moguće, držite bebu uspravnom položaju 30 minuta nakon hranjenja. Omogućite joj da se podrigne nekoliko puta tijekom hranjenja.

Ako hranite na bočicu, držite bočicu pod kutom koji omogućuje da duda bude puna mlijeka. To će pomoći bebi da proguta manje zraka. Gutanje zraka može povećati crijevni tlak i dovesti do refluksa. Isprobajte različite dude da vidite koja vašoj bebi najbolje prianja uz usta. Dajte joj manje količine hrane, ali češće.

Kod većine djece, tihi refluks će prestati nakon što navrše godinu dana, a mnoga djeca nemaju trajne posljedice. No ako je osjetljivo tkivo grla i nosa često izloženo želučanoj kiselini, to može uzrokovati neke dugoročne probleme, poput ponavljajućih respiratornih kao što su upala pluća, kronični laringitis, učestali kašalj. 

Je li refluks razlog za zabrinutost?

Refluks, uključujući tihi refluks, čest je kod beba. Zapravo, procjenjuje se da oko 50 posto dojenčadi doživi refluks tijekom prva tri mjeseca života.
Većina beba i male djece prerasta refluks bez ikakvog trajnog oštećenja jednjaka ili grla.
Kada su refluksni poremećaji teški ili dugotrajni, postoji niz učinkovitih tretmana koji će pomoći vašem djetetu.