Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako vaša beba ima problema sa spavanjem, možda ste i vi kumovali tome?

Nadali ste se da će vaša beba, nakon što prođe prva dva mjeseca života, početi ipak malo duže spavati, ali to se ne događa. Možda ste nesvjesno, u najboljoj namjeri, i vi napravili neke greške u koracima

 mama uspavljuje bebu

Čini se da je jedan od simptoma roditeljstva kontinuirani umor i iscrpljenost. Čim vidite te dvije crtice na testu za trudnoću, pomirite se s činjenicom da su pred vama brojne neprospavane noći. Međutim, radost koju osjećate jer ćete postati majka baca u sjenu svaki drugi osjećaj.

Kad dođe novorođenče, tijekom prvih nekoliko mjeseci bit će puno noći da beba stalno želi jesti, a mama i tata čeznu za kvalitetnim snom.

Međutim, kako beba raste, mama očekuje da će se i spavanje popraviti. Nada se da će njezina beba početi spavati duže vrijeme, kako bi se i ona mogla odmoriti. No, to nije uvijek slučaj, a mama može primijetiti da dojenče spava lošije nego dok je bilo novorođenče, i to je dijelom i zbog činjenice što novorođenčad spava veći dio dana.

I ako budete do kraja pročitali ovaj tekst, možda ćete se šokirati spoznajom da su problemi sa spavanjem prouzrokovani baš vašom greškom.

Ni jedna majka ne želi namjerno činiti stvari koje uzrokuju poremećaj spavanja kod bebe pa svakako eliminirajte svaki osjećaj krivnje. Roditelji rade sve u najboljoj namjeri za svoje dijete, ali baš zato je važno da budete svjesni koji postupci ili navike mogu poremetiti hvatanje ritma spavanja vaše bebe.

Možda će vam jednostavno promaknuti djetetovi znakovi da je umorno pa će se dogoditi da je stavljate u krevet dok još nije umorna ili kada je već preumorna. Obratite pozornost na trljanje očiju, zijevanje i razdražljivost.

Znamo da je bebin plač njezin način komuniciranja i da vam tako javlja da joj nešto treba. Normalno je da, čim dijete zaplače, da mu želimo potrčati. Međutim, to može uzrokovati poremećaje spavanja. Mama bi se možda trebala suzdržati, barem 30 sekundi, da vidi hoće li se beba sama umiriti.

Mnoge mame imaju noćne svjetiljke koje će upaliti dok usred noći idu k bebi. Međutim, ovo može biti pogreška. Gašenje i paljenje svjetla moglo bi potaknuti bebu da pomisli da je vrijeme za buđenje.

Svaka mama mora pronaći raspored spavanja koji odgovara njoj i bebi i osigurati da rutina svake noći bude ista. Ako odlučite da je rutina kupanje, čitanje pa spavanje, to je ono što bi mama trebala prakticirati svake večeri. Tako pomaže bebi da shvati da dolazi vrijeme za spavanje.

Mame možda misle da beba ne može previše spavati. Postoje neke općenite smjernice koliko bi beba trebala spavati na temelju toga koliko je stara. Iako su svaka beba i obitelj različiti, ove su smjernice izvrstan alat u pronalaženju vrijednih informacija.

Ponekad je najveća pogreška očekivati od bebe ​​nešto što biološki nije moguće. Bebe u dobi od 6 mjeseci, obično spavaju veći dio noći, ali nikako cijelu noć. Budući da spavanje ovisi o razvojnim fazama, sve što mama može učiniti je dati sve od sebe i znati da će doći vrijeme kada će se napokon naspavati.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Tagovi

Najnovije