Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada bebe počinju posezati za stvarima, a kada ih počinju hvatati?

Kada se rodi, bebica drži svoje prstiće skupljene u šake, no ubrzo počinje shvaćati da ima prste i ruke te čemu one služe. I nakon što vaš mališan odluči da želi nešto, ubrzo će posegnuti za tim

 hvatanje igračaka

Do 4. mjeseca života vaše bi novorođene trebalo posezati za predmetima, a neka dojenčad ovu motoričku vještinu svlada već do 3. mjeseca života. Ubrzo nakon što beba svlada dosezanje, očekujte da će početi i hvatati predmete. Kako se razvija fina motorika prstiju, naučit će hvatati igračke. Do dobi od 6 mjeseci, većina beba može hvatati predmete, kao i prebacivati ih iz jedne u drugu ruku.

Novorođenčad većinu dana provede spavajući, ali kad se probude svaki trenutak koriste za percipiranje i svladavanje novih vještina.

Neposredno prije nego što beba počne posezati za stvarima, otkrit će da postoji cijeli svijet igračaka, ljudi i drugih zanimljivih predmeta izvan krevetića ili prostirke. I, drugo, shvatit će da su joj prsti i ruke idealni alati da dohvati ono što želi.

Ako želite bebi pomoći da motorički napreduje i svlada vještinu dohvaćanja, u razdoblju budnosti stavljajte je na trbuščić. Oko djeteta stavite zanimljive mu igračke kako biste potaknuli znatiželju i motivirali ga da pruži ručicu u željenom smjeru. Isprva možda neće imati koordinaciju oko-ruka kako bi povezalo pokret sa željenim ciljem, ali svaki djelić interaktivne igre pomaže.

Kada bi beba trebala hvatati predmete?

Dok joj se razvija motorika, beba prolazi kroz nekoliko različitih faza. Evo što možete očekivati ​​iz mjeseca u mjesec:

  • Do 4. mjeseca: Vaša će beba naučiti posegnuti za predmetom jednom rukom. Do ove će dobi također moći držati i tresti igračku, kao i zaljuljati viseće predmete.
  • Do 6. mjeseca: većina beba u ovoj dobi može uzeti predmet koji je izvan dosega i prebaciti predmet iz jedne u drugu ruku.
  • Do 9. mjeseca: vaše 9-mjesečno dijete vjerojatno je profesionalac u premještanju igračaka i drugih predmeta iz jedne ruke u drugu, a vjerojatno naveliko uzima predmete i drži ih.
  • Do 12. mjeseca: kako se bliži prvi rođendan, vaše malo dijete može uzeti dva predmeta i lupkati jednan o drugi. Igračkama može manevrirati i na nove načine, kao što je stavljanje u kutije (i ponovno vađenje).

Kako pomoći bebi da nauči hvatati predmete?

Želite li potaknuti svoju bebu da pruži ruku i uhvati predmet? Evo nekoliko zabavnih načina:

  • Dok vaša beba ne počne posezati i hvatati predmete, budite demonstrator. Pokazujte i opisujte: 'To je pas! Pas laje.' Ovo je posebno zabavna igra dok je vaša beba na trbuščiću.
  • Tijekom igranja, rasporedite igračke oko bebe, poput šarenih plastičnih šalica i mekanih loptica, i to malo izvan dosega bebine ruke, a zatim ga potaknite da igračku dohvati rukom.
  • Dopustite mališanu da dodiruje predmete različitih tekstura i oblika, od deka i gumenih kockica do zvečki različitih oblika.
  • Bebe vole istraživati i rukama i nogama pa neka se i nožni prsti pridruže zabavi. Stavite bebu ispod mobila kako bi mogla istražiti što sve mogu ruke i noge. Bebe uče prepoznavanje objekata pomoću uzročno-posljedičnih veza koje nastaju tijekom igre.
  • Kombinirajte hvatanje i hranjenje. Pincetni hvat (ili hvatanje prstićima) beba razvija u dobi od 9 mjeseci, a hranjenje komadićima hrane (banana, breskva, kuhana jaja) idealno je za učenje. Zapravo spaja iskustvo hvatanja i iskušavanje novih okusa.

Svako se dijete razvija svojim tempom pa sve dok djetetu nudite prilike za igru, ne brinite ako mu je potrebno malo više vremena nego što ste očekivali.

Pripazite da mu ne dajete stimulaciju koja će ga opteretiti umjesto pomoći mu da se razvija. Ako primijetite da dijete više nije zainteresirano za igru ili je previše uznemireno, vrijeme je za pauzu. Nakon što beba svlada dosezanje i hvatanje, počet će razvijati fine motoričke vještine koje će mu tijekom sljedećih mjeseci omogućiti da jede hranu prstima i na kraju koristi šalicu i žlicu.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije