Kada bebe počinju podizati glavu? Na to pitanje većina zna odgovor – ovisi o bebi. No prije nego što dijete ovlada kontrolom glave, potrebno je da mu ojačaju mišići vrata, prsa i ruku koji će omogućiti samostalno podizanje glave, pritom koristeći i podlaktice kao potporu.

Da biste pomogli bebi da osnaži mišiće gornjeg dijela, postavljajte je na trbuščić u kratkim intervalima nekoliko puta u danu. Mišići vrata, prsa i ruku, ne igraju samo ulogu kod samostalnog odizanja glave nego i u svladavanju ostalih motoričkih vještina kao što su posezanje, sjedenje i puzanje.

beba na trbuhu
Shutterstock 

Dok ne dođu na red ovi zahtjevniji motorički pothvati, s radošću iščekujte prvi, slatki treptaj kad vaša beba podigne glavu s prostirke.

Kada beba podiže i drže podignutu glavu?

Tek rođene bebe nemaju razvijene mišiće, zbog čega su im pokreti nagli, često istrzani, a glave tako klimave. Međutim, u nekoliko mjeseci djetetovi mišići jačaju pa pokreti postaju sve koordiniraniji pa u dobi od 4 mjeseca većina mališana već ima popriličnu kontrolu glave.

Evo kako to izgleda po mjesecima.

1. mjesec: Vaše novorođenče možda može podići glavu na sekundu ili dvije. No do kraja prvog mjeseca života vjerojatno će nakratko moći sve češće podizati glavu. Ipak, i dalje je drži klimavo, a vi ćete bebi pridržavati glavu kad god je kupate, držite ili nosite.

2. mjesec: Sada smo već malo jači, zar ne? Bebice u ovoj dobi češće odižu glavi, ali ne više od centimetar ili dva od površine.

3. mjesec: Napokon je došlo vrijeme da se vježbanje na trbuščiću isplatilo! Do kraja ovog mjeseca većina će beba moći držati glavu nekoliko centimetara tako što će se osloniti na podlaktice. Očekujte i druge prekretnice u kontroli glave ovog mjeseca, kao recimo, beba će vjerojatno moći okretati glavu s jedne strane na drugu i držati je gore, gledati oko sebe dok je držite unaručju.

4. mjesec: Do kraja ovog mjeseca beba može odići prsa kada se osloni na podlaktice. Također, može se odgurnuti rukama i podići glavu do 90 stupnjeva. A ako je po sjednete u krilo, tako što je leđima naslonite na sebe, vjerojatno će moći mirno držati glavu.

5. i 6. mjesec: Do kraja 5. mjeseca većina beba može podići prsa i glavu podupirući se rukama. Možda se vaše dijete već okrenulo iz leđnog ili potrbušnog položaja na stranu pa očekujte da će se ubrzo uspjeti okrenuti s trbuha na leđa ili s leđa na trbuh. Dakle, sve to ne bi moglo da glava nije u kontroli. S pet mjeseci također dohvaća predmete, stavlja ih u usta ili premješta iz jedne u drugu ruku.

Dojenčad stječe kontrolu glave dok jačaju snagu vrata i gornjeg dijela tijela. Zato je vrijeme provedeno na trbuščiću važno – pomaže bebi da postane pokretljivija i uskladi koordinaciju udova.