Preživjeli ste devet mjeseci ograničavanja ili izbacivanja nekih od svojih omiljenih namirnica i pića zbog trudnoće. Sada kada ste nova majka koja doji, nadate se da ćetena svoj jelovnik moći vratiti većinu namirnica ili pića koje volite. No čega se još uvijek morate odricati?

Na vrhu tog popisa je kofein. Tijekom dojenja ne preporučuju se kava, čaj ili gazirana pića. Znači li to da je moguće konzumirati ih u malim količinama ili uopće nikako? Je li uopće sigurno piti kavu, čaj i druga pića s kofeinom dok dojite?

Da, u redu je piti kavu i druge oblike kofeina dok dojite, baš kao i kada ste trudni. Ne morate se odreći te navike samo zato što dojite.

Iako su tragovi kofeina pronađeni u majčinu mlijeku, količina koja se prenosi na bebu, premala je da bi imala štetne učinke.

Ipak, neke su bebe osjetljivije na kofein od drugih. Malodobna djeca i novorođenčad, na primjer, mogu biti malo osjetljivija od starijih beba.

Ako primijetite da je vaša beba razdražljivija, slabije spava ili je hiperaktivnija nakon što ste popili nekoliko šalica kave, možda biste trebali malo smanjiti i vidjeti hoće li doći do poboljšanja.

Probajte ograničiti vrijeme konzumacije kofeina, tako da kavu ili čaj ne pijete neposredno prije i za vrijeme dojenja ili izdajanja. Na taj ćete način dati kofeinu vremena da izađe iz vašeg sustava, do trenutka kada beba ogladni i kada je trebate nahraniti.

Koliko je kofeina dopušteno dok dojite?

Ovisno o izvoru, smjernice se neznatno razlikuju, ali općenito je dozvoljeno između 200 i 300 mg kofeina dnevno dok dojite. Važno je samo da pripazite na količine i da se pridržavate preporučene doze.

Postoje li rizici konzumiranja kofeina tijekom dojenja?

Konzumiranje male ili umjerene količine kofeina ne predstavlja nikakav rizik za vas ili vašu bebu. Ali svako je dojenče drukčije i drukčije će reagirati na konzumiranje kofeina.

Ako je beba osjetljivija na kofein, mogla bi postati nemirnija ili nervoznija, ili će se pojaviti problemi sa spavanjem ili smirivanjem. Pripazite na te simptome i provjerite pomaže li ako ne unosite kofein dva sata prije hranjenja.

Kada je u pitanju većina hrane i pića tijekom dojenja, umjerenost je ključna, a ni kofein nije iznimka. Stoga, nemojte misliti da se morate lišiti svoje dnevne šalice kave ili čaja dok dojite.

Samo pazite na preporučene količine i pokušajte kavu popiti nekoliko sati prije hranjenja bebe, pa vjerojatno nećete imati problema. Ipak, ako ste zabrinuti zbog kofeina i dojenja ili imate dodatnih pitanja, ne ustručavajte se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock