Došao je i taj trenutak... Vaša beba se počela razvijati i vrijeme je da prestanete s povijanjem prije spavanja. Dijete pokazuje znakove da je preraslo povijanje kao što su navršena 2 mjeseca života, pojačana aktivnost ruku, previše je postalo pokretljivo da biste ga mogli ostaviti povijeno preko noći, kada ga povijate, uporno vadi ručicu van i buni se, počelo se rotirati na trbuh i došlo je do primjetnog smanjenja Moro refleksa.

Kada dođe to vrijeme, bebi će možda biti teško odmah zaspati ako je naglo prestanete povijati i odlučite je staviti u vreću za spavanje. Stoga, predlažemo vam plan kako postupno prijeći s povijanja na vreću za spavanje, i to samo u roku 7 do 10 dana.

Baš kao što bi vama trebalo malo vremena da se prilagodite novoj rutini spavanja, novom madracu ili novom jastuku, i bebama treba neko vrijeme da se prilagode spavanju bez povijanja.

Preporučujemo da dijete nakon povijanja stavljate u vreću jer zadovoljava uvjete sigurnog spavanja, a novorođenčetu će i dalje biti toplo te će se osjećati sigurno.

1. korak: Povijanje samo s jednom rukom

U dobi od mjeseca beba počinje pokazivati nekoliko znakova da je prerasla fazu povijanja, kao što je pojačana pokretljivost i rotacija.

Čim uočite ove znakove, promijenite tehniku ​​povijanja tako da bebu povijate samo s jednom rukom, dok je druga slobodna. Zašto samo jedna ruka? U slučaju da je Moorov refleks još uvijek dosta izražen, povijena će ruka pružiti otpor koji je potreban za svladavanje spontanog trzaja u snu. S ovakvim povijanjem pokušajte bebu staviti na spavanje 2 do 3 noći.

2. korak: Povijanje s dvije slobodne ruke

Ako ste prošli na testu s jednom slobodnom rukom, sljedećih 2 do 3 dana povijajte bebu tako da joj ostavite obje ruke slobodne.

3. korak: Provjerite je li prerano za prijelaz

Nakon što isprobate rješenje s jednom rukom ili s obje ruke izvan povijanja, beba će vas na svoj način obavijestiti osjeća li se ugodno. Isprva, ovu mogućnost povijanja isprobajte tijekom dnevnog spavanja.

Ako vaša beba i dalje ima izražen Moro reflek i primjećujete da se znatno češće budi nego da ste je povili, uključujući povoj u ruke, možda je prerano za prijelaz. Pokušajte povijati još nekoliko tjedana, a potom pokušajte opet povijanje s jednom rukom, a potom s obje slobodne ruke.

Normalno je da vašem dojenčetu u početku treba malo duže da zaspi, ali to bi se trebalo promijeniti nakon nekoliko dana.

4. korak: Prijelaz na vreću za spavanje

Nakon što ste uspješno prošli povijanje s jednom rukom ili s obje ruke, vrijeme je da prijeđete na vreću za spavanje.

Kada beba spava u vreći, dovoljno joj je toplo, a ima mogućnost slobodnog kretanja udova i pritom nema opasnosti da izmigolji iz vreće, a i nema opasnosti od toga da si pokrije glavicu, kao što bi to mogao biti slučaj ako je pokrivate običnom dekicom.

Kako je preporuka da bebe u prvoj godini života spavaju na leđima, nakon što je stavite u vreću, položite je na leđa. U vreći neće tako lako uspjeti okrenuti se na trbuščić.

Prije negoli zaključite odgovara li vreća za spavanje bebi, strpite se 2 do 3 dana i dajte jo vremena za prilagodbu.

Dakle:

  • Nakon što primijetite znakove da je vrijeme da prestanete s povijanjem, povijajte s jednom rukom slobodnom 2 do 3 noći, a potom s obje ruke još 2 do 3 noći.
  • Pratite kako beba reagira na promjenu pa ako su velike oscilacije u spavanju, vratite se uobičajenom načinu povijanja jer beba još nije spremna. Pokušajte ponovno nakon tjedan, dva.
  • Prijelaz na vreću za spavanje.

Zapamtite, svaka beba reagira drukčije stoga budite strpljivi i dosljedni.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock