Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 načina kako da vaše dijete zavoli čitanje! Tajna je u pristupu!

Danas, kada su djeci dostupni razni drugi sadržaji na internetu, doista ih je teško zainteresirati za čitanje slikovnica i knjiga, a i stripovi su zanimljivi rijetkim 'osobenjacima'. Kako u djetetu probuditi želju za čitanjem?

 mama čita s bebom

Kao roditelji, jedino što možete učiniti da bi vaše dijete zavoljelo čitanje, jest postaviti mu temelje od najranijeg djetinjstva. Evo, odakle početi.

1. Nikad nije rano početi čitati djetetu!

Rano upoznavanje s knjigama ključan je prvi korak za postavljanje čitačkog temelja. Iako je peta godina idealno vrijeme za početak formalnog pristupa čitanju, važno je upoznati djecu s knjigama još u dojenačkoj dobi.

Ako djecu rano počnete uvoditi u svijet knjiga i čitanja, već će kao malena znati kako držati knjigu, kako okretati stranice, da su ilustracije i riječi povezane.

2. Neka čitanje postane dio svakodnevnog života!

Kada je u pitanju učenje bilo koje važne životne vještine, djeca je moraju doživjeti kao dio svoje svakodnevne rutine. Djeca uče holistički, a za čitanje to znači integraciju iskustva čitanja u šire okruženje koje podržava igru i djeci je ugodno. Čitanje ne treba klasificirati djeci kao učenje nečega što je obavezno jer im time namećete, radije ovu aktivnost implementirajte u igru i ugodno druženje.

3. Čitajte zajedno s djecom, a ne djeci!

Postoji važna razlika između čitanja 's djecom' i čitanja 'djeci', a važno je istaknuti da je ključno da to bude zajednička aktivnost u kojoj jednako sudjeluju i djeca.

Ako vrijeme čitanja učinite aktivnošću koju djeca vole, utjecat ćete na njihovo mišljenje o čitanju. U fazi prije nego što nauče čitati – a to je od njihova rođenja do pete ili čak šeste godine – djecu upoznajemo s knjigama, dajemo im pojam o tome što mogu dobiti od interakcije s nama kroz čitanje. Djeca u toj dobi provode ugodno vrijeme s mamom ili tatom gledaju ilustracije u knjizi, slušaju roditeljski umirujući glas, razgovaraju, pokazuju sliku i, ovisno o dobi i razvijenoj govornoj vještini, komentiraju.

Potom, kada krenu u školu, dovoljno su upoznata s knjigama i čitanjem da, kada se uvede lektira, čitanje je sastavni dio njihova života. S vremenom počinju uživati i u samostalnom čitanju.

4. Birajte djeci zanimljivo i primjereno štivo!

Svaki je roditelj osnovnoškolca zasigurno bio u situaciji da svome djetetu pomogne oko čitanja lektire. Nažalost, moramo priznati, da je izbor školske lektire mnogoj djeci danas prilično dosadan i da se većina njih tjera na čitanje ili pogleda kratke sažetke na internetu. Odabir knjiga je presudan da bi dijete bilo zainteresirano za čitanje. Ako su klincima ilustracije nezanimljive i zastarjele, neće ih zanimati baš nešto niti sadržaj. Djeca su prije svega vizualna bića. Iako kao roditelji ne možete utjecati na odabir školskih lektira, kod kuće im možete odabrati uzbudljive, zanimljive knjige o temama koje su im zanimljive.

5. Ne poučavajte, nego komunicirajte

Kao roditelji možemo biti toliko zaokupljeni ishodom da zaboravimo proces. Čitajući s djecom dopustite im da budu aktivni sudionici, uključite ih u proces. Uživajte u interakciji s djetetom, razgovarajte i komunicirajte šire od konteksta slikovnice ili knjige. Potičite dijete da jasno izgovara svoje stavove i postavlja pitanja.

I ne ustručavajte se s djecom iznova čitati isu knjigu jer poznata priča vašeg klinca potiče na daljnje istraživanje i bolju percepciju. Naime, primijetit ćete da svaki put kad iznova čitate istu priču, vaše će dijete primijetiti neki novi detalj.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije