Samo nekoliko minuta prije povratka kući s posla ili putovanja, beba čvrsto zaspi u autosjedalici. Izgleda tako spokojno da je ne želite probuditi, a i svjesni ste da čim je izvadite iz sjedalice, ona će se probuditi. U iskušenju ste, i niste jedini, da je ostavite da odspava dok vi ne obavite što trebate. Međutim, bebu je ipak potrebno izvaditi iz sjedalice i prebaciti je u krevetić pa makar se probudila.

Ako je beba zaspala tijekom šetnje u kolicima ili je zaspala na krevetu pokraj vas tijekom dojenja, ostavite je da se sama probudi kada joj bude vrijeme. No, kada je u pitanju autosjedalica, one nisu jednostavno nisu dizajnirane da se koriste dugo vremena izvan automobila.

Zašto autosjedalice nisu dobre za spavanje izvan automobila?

Kada roditelji stavljaju svoje bebe u autosjedalice, zakopčavaju im u pojas u pet točaka, paze da im je remen na prsima u ispravnom položaju i da pojas dobro prianja. Čineći to, postavljajući pritom bebu u položaj koji je odredio proizvođač na temelju dobi mališana, roditelji štite zaštitili dojenčad tijekom vožnje od točke A do točke B.

Budući da se autosjedalice testiraju u vozilima, proizvođači mogu jamčiti sigurnost beba i male djece dok su sjedala u automobilu. Problemi sa sjedalom nastaju kada se autosjedalica izvadi iz automobila i koristi u druge svrhe od onih za koje je bila namijenjena, kao što je spavanje bebe tijekom vožnje.

Kako da beba spava cijelu noć
Shutterstock 

Samo zato što je autosjedalica sigurnija za spavanje bebe u autu, nije nužno da je sigurna i za spavanje izvan vozila.

Prema studiji iz 2015. u The Journal of Pediatrics, o ležaljkama, sjedalicama i nosiljkama, koje roditelji koriste kako bi pomogli svojim bebama da spavaju, autosjedalice su prosječne kao visokorizične za  gušenja zbog krivog položaja ili davljenja jednim od remena.

Studija je također pokazala da bebe, koje izvan vožnje spavaju u autosjedalici, najčešće su u neprimjerenom položaju za svoju dob duže od 2,5 sata. Prema preporuci pedijatara novorođenčad i dojenčad bi trebala spavati isključivo na ravnim površinama, što im omogućuje da leže na leđima, u položaju koji omogućuje optimalan protok zraka i smanjuje rizik od SIDS-a.

Problem s autosjedalicama je u tome što dok su u autu, kut pod kojim je sjedalica postavljena, podupire bebinu glavu. Kada se autosjedalice izvade iz automobila, bebe ne mogu samostalno držati glavu, a tada postoji rizik od prekida dotoka zraka.

Postoje li iznimke i kako tada paziti na bebu?

Ponekad jednostavno nije izvedivo izvaditi dijete iz autosjedalica nakon dolaska na neku lokaciju. Koje mjere poduzeti u tom slučaju?

  • držite bebu zakopčanu
  • stavite bebu na podu, a ne na povišenu površinu
  • uvijek imajte bebu na oku
  • maknite deke kojima je beba bila pokrivena dok se vozila u autu.

Bebe se ne bi trebale držati u autosjedalicama da spavaju dulje vrijeme izvan vozila. I koliko god boli roditelje da potencijalno probude svoju usnulu dojenčad, ipak je prebacivanje djeteta iz autosjedalice u krevet najsigurniji način da se vaše dojenče odmori.