Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe su 'dizajnirane' da zaspu na dojci: Treba li se onda zabrinuti jesu li dovoljno pojele?

Ako vaše novorođenče zaspi dok doji, mogli biste se zabrinuti je li dobilo dovoljnu količinu mlijeka. Kada doista imate razloga za brigu?

 beba spava

Ušuškani ste u udobnu stolicu i vaša beba sretno doji. No sisanje se usporava, djetetovo tijelo se opušta, vaša mu je bradavica još u ustima, ali ono spava kao mali top. I, prema vašoj procjeni, daleko je od toga da se najelo.

Kada se ne trebate brinuti ako beba zaspi dok doji?

Često će netom nakon što se rode, bebe zaspati dok su na prsima iako se zapravo nisu najele. Novorođenčetu je sisanje naporan posao, brzo se umara, a želičić je tako mali da u njega ne stane velika količina mlijeka.

Često se roditeljima govori kako beba zaspe tijekom hranjenja na prsima samo ako je sita. No kada dođu na kontrolu kod pedijatra, vidi se da beba nije dobila na težini. No ako beba ne 'vuče' dovoljno mlijeka, majčino tijelo se prilagođava pa također ne proizvodi veće količine mlijeka, nego proizvodnju prilagođava potrebi.

No mjeriti vrijeme bebi koliko je na prsima nema smisla. Neka djeca doje 5 minuta, jaka su i 'povuku' dovoljno mlijeka, a neka mogu dojiti i 20 minuta pa se ne najedu. Ako beba često zaspi tijekom hranjenja, ali pokazuje sljedeće znakove tijekom hranjenja, znači da je dobila dovoljno mlijeka:

  • Beba počinje hranjenje otvorenih očiju i budnim izrazom lica.
  • Beba vidljivo guta nakon svakog sisanja, ili barem nakon svakih nekoliko sisanja.
  • Vaše su grudi osjetno mekše i praznije na kraju hranjenja.
  • Ako je beba zaspala na dojci, ruke su joj otvorene i opuštene, a ručice mlohavo vise. (Ako su joj ruke u šakama ili lice izgleda napeto, možda je još uvijek gladna.)

Ako ste zabrinuti da dijete možda ne dobiva dovoljno mlijeka, prebacite ga na drugu dojku kada primijetite da tone u san ili napravite kompresiju dojke (stisnite dojku između palca i prstiju dok beba siše) kako biste potaknuli da izlazi više mlijeka. Na ovaj način omogućujete bebi da doji dulje i učinkovitije.

Dopustiti bebi da zaspe na prsima ili ne?

'Bebe su biološki dizajnirane da spavaju na dojci', kaže Beth McMillan, educirana savjetnica za dojenje. 'Iz sastava mlijeka i hormonskog odgovora djeteta na dojenje očita je poveznica između spavanja i dojenja. Sastav majčinog mlijeka čak se mijenja tijekom dana kako bi imalo više komponenti koje izazivaju san tijekom večeri ili noću.'

Kako se u zapadnoj kulturi promovira da bebe nauče same spavati, mnogi roditelji izbjegavaju da im dijete zaspe na prsima. Savjetnica Beth McMillan tvrdi kako to uzrokuje probleme s hranjenjem te preporučuje da dojenje bude opušteno, čak ako to znači da će beba zaspati tijekom hranjenja.  Dakle, ako dijete ne gubi na težine i ima dovoljno vlažnih pelena dnevno, znači da je tijekom hranjenja uzelo dovoljnu količinu mlijeka te da nemate razloga za zabrinutost.

Broj ‘pokakanih’ i ‘popiškenih’ pelena

Broj ‘punih’ pelena varira od djeteta do djeteta i ovisi o tjednu života. Od 4. dana života do kraja 1. tjedna beba bi trebala postupno povećavati broj pokakanih pelena, a od 1. do 6. tjedna  imati barem 3 do 4 stolice dnevno.

Većina beba ima stolicu odmah nakon ili tijekom hranjenja. Ako beba koja je mlađa od 6 tjedana, tijekom 24 sata nema barem 3 ‘pune’ pelene (sa stolicom), to može biti znak da ne prima dovoljno   mlijeka. Većina dojenih beba nakon 6. tjedna mijenjaju broj pokakanih pelena: neke imaju stolicu i više puta dnevno, neke jednom dnevno, a neke svaka tri dana ili čak i rjeđe.

Ako je vaše dijete starije od 5 dana, isključivo doji i ima barem 6 popišanih pelena unutar 24 sata, budite sigurni da prima dovoljnu količinu mlijeka. ‘Mokra pelena’ je težine kao da u suhu jednokratnu pelenu izlijete 1 do 2 žlice vode.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije