Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe sišu palac još u maternici, ali što kada to potraje i nakon 3. godine?

Refleks za sisanjem je urođen bebama pa ga prakticiraju još u maternici. No ponekad 'palac' ostane utjeha i zabava i nakon 3. godine. Kako se s time nositi?

 beba sisa palac

Bebe počinju sisati palac još u maminu trbuhu jer se priprema za sisanje koje ga očekuje nakon što se rodi.  Sisanje palca postaje problem puno kasnije kad ga dijete ne siše zbog zadovljenja refleksa za sisanjem, što rade bebe do godinu dana, već iz nekog drugog razloga.

Instinkst za sisanjem je razlog zašto bebe, čim oko 3. mjeseca uspiju dovesti svoju ručicu do usta, počnu sisati prstić ili šačicu. To ne mora odmah značiti da beba ima neku ružnu naviku, već to može signalizirati mami da je baba gladna, da ima jak refleks za sisanjem koji nije zadovoljen na prsima, da traži zabavu ili je uznemirena. Potreba za sisanjem je individualna, kod nekih jače izražena, kod drugih manje.

Obično djeca nakon godinu dana više ne trebaju prstić za utjehu i refleks sisanja je oslabio u skladu s unosom druge hrane koja se grize, a ne siše. Neka djeca ga imaju i duže, no on bi svakako trebao nestati do treće godine. Ako dijete i nakon treće godine siše palac ili odjednom to počinje raditi u toj dobi, važno je otkriti zašto. Sisanje palca može poremetiti zdrav zagriz i rast zubića.

  • Promotrite svoje dijete. Probajte dokučiti što ga zabrinjava, plaši i pomozite mu da se smiri (budite nježni prema njemu, milujte ga, tješite ga kad zatreba, razgovarajte s njim, ljuljajte ga, pjevajte mu, pohvalite ga kad zasluži).
  • Odredite jasne granice onoga što se smije i ne smije raditi. Zabrana ne treba biti puno, ali se moraju poštivati.
  • Važno je da se dijete tijekom dana dovoljno igra, istrči i potroši energiju. Potaknite igre s vrašnjacima.
  • Pripazite na to što dijete gleda na televiziji ili kakve igrice igra na kompjuteru ili tabletu. Ne dopustite da gleda nasilne filmove, agresivne crtiće i sve što nije primjereno njegovoj dobi. I ne čitajte mu nasilne bajke prije spavanja.

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock

Tagovi

Najnovije