Kada se rodi, vaša beba gotovo da nema pojma o sebi. Kada beba uzme bradavicu kako bi sisala, doživljava je kao sastavni dio sebe. Ne zna gdje završava njezino tijelo i počinje nešto drugo. Samosvijest se razvija tijekom prve godine života, a kako se to događa, dijete počinje razumijevati da nelagoda potječe iz nje same te da olakšanje, u obliku bočice ili dojke, dolazi iz vanjskog izvora. Kraj prve godine značajna je prekretnica u emocionalnom razvoju bebe.

Povezanost bebe i roditelja odredit će njezin pristup svijetu: je li okolina ugodno mjesto, ima li se na koga osloniti, može li računati na sebe i druge. Ili će postati sumnjičava, nedostajat će joj samopouzdanja i povjerenja pa će vjerovati da ne može učiniti ništa kako bi zadovoljila vlastite potrebe.

Beba treba vašu osjetljivost i spremnost da reagirate na njezine potrebe i signale. Trebate joj kako biste joj pomogli identificirati vlastite emocije i naučili je da ih razumje, regulira i kontrolira.

Tijekom svoje prve godine, ako je beba dobila pravu njegu i brigu, očekivat će ​​sigurnost i vjerovat će kako će uvijek biti pokraj nje netko tko će zadovoljiti njezine potrebe. Ovo je temelj za razvoj sigurne privrženosti i povjerenja. Također, to pomaže u izgradnji vlastita samopouzdanja jer razumije da može učiniti sve što je potrebno da biste je razumjeli – i da zaslužuje i da će dobiti pomoć ako joj bude potrebna. Beba odgojena na ovaj način usvaja osobnosti svojih roditelja i skrbnika punih ljubavi, razumijevanja i brige te će odrasti kako bi drugima mogla ponuditi istu dobrotu i ljubav koju je primila.

mama i beba
Shutterstock 

Istodobno, važno je razumjeti da dijete – kao i svi mi – posjeduje urođene osobine i temperament. Te su osobine očite u načinu na koji beba izražava emocije i kako reagira. Na primjer, neka djeca snažno reagiraju i vrlo su uzbuđena kad vide nove stvari, dok će druga mirno sjediti i sa zadovoljstvom pristupiti novim situacijama. Ove različite karakteristike temperamenta utječu na način na koji beba percipira i doživljava svijet. Između vas i bebe postoji recipročan odnos. Kada je beba mirna i dobro se prilagođava novim situacijama, lakše ćete shvatiti signale i razumjeti njezine potrebe. S druge strane, niste prvi roditelj kojem je teško razumjeti što beba želi. Ako je beba mirna i opuštena, lako je brinuti se o njoj, a ako je nervozna i pretjerano osjetljiva, često se možete osjećati frustrirano i emocionalno iscrpljeno.

beba plače
Shutterstock 

I jedno i drugo utječe na kvalitetu njege koju nudite. Vaše reakcije na nervoznu, razdražljivu bebu mogu povećati njezinu razdražljivost i zapravo pogoršati ponašanje. S druge strane, ako ste mirni i strpljivi, to joj može pomoći da nauči kontrolirati i regulirati način na koji izražava svoje emocije i može pomoći da postupno stabilizira ponašanje. Što je veći sklad između vašeg i bebina temperamenta, veće su šanse da pružite pravu njegu i zadovoljite potrebe svoje bebe.