Pogled u oči jedna je od prvih prekretnica koje bebe postižu i posebno je uzbudljiv! Roditeljima daje do znanja da ih njihova beba konačno 'vidi' i da su važni i prepoznati. Kada se oči roditelja i bebe sretnu, događa se nešto vrlo posebno - uspostavlja se emocionalna veza. Međusobni pogled je zajedničko komunikacijsko iskustvo između roditelja i bebe, koje putem gesta, izraza lica i osmijeha, prenosi informaciju o uzajamnom interesu i povezanosti te o stanju duha i općim osjećajima svakog sudionika.

Koliko je samo važan taj pogled?

Razvojna važnost pogleda je i emocionalna i intelektualna – ima posebno značenje u ranoj privrženosti i povezivanju te igra važnu ulogu u procesu dobivanja informacija o svijetu i emocijama. Kada beba vidi svoje roditelje, počinje stvarati asocijacije: između hrane i hraniteljice, između glasova i osoba, između osmijeha i onoga što znači biti sretan ili voljen itd. Ova je razvojna prekretnica važna jer djeci pomaže da se nauče smiriti, da se mogu angažirati i povezati s drugima te da su sposobna za različite vrste komunikacije.

Kasnije, kada beba bude u stanju pratiti pogled roditelja, može podijeliti važne informacije s njima. Ovo je važna vještina za uživanje u zajedničkoj igri s roditeljima i predmetima, ali i središnja vještina za razvoj jezika i rječnika. Najjednostavnije rečeno, kada i roditelj i beba gledaju isti predmet, a roditelj ga imenuje ili opisuje, uspostavlja se veza između prizora i riječi.

Između 6. i 10. tjedana, beba počinje usmjeravati oči, gledajući izravno u roditelje i držeći oči širom otvorene. S otprilike 3 mjeseca može pratiti pokrete osoba u bližoj okolini. Od 9. do 11. mjeseca, razvijaju sposobnost da prate pogled odrasle osobe. To znači da već razumiju da su oči namijenjene za gledanje.

Ovaj napredak u djetetovu ukazuje da je neurološki rast i sposobnost bebe za komunikaciju na pravom razvojnom putu. Ostvarujući kontakt očima, dijete pokazuje da zna što je lice, da mu mozak percipira poznato lice i da razumije da izrazi lica mogu pokazati kako se osoba osjeća.

Kako roditelji mogu potaknuti bebu na kontakt očima?

Međusobni pogledi roditelja i beba su prirodni i radosni. Međutim, svaka beba i svaki roditelj imaju svoj karakter, potrebe i sklonosti te je potrebno vrijeme da se pronađe pravi balans za obje strane. Bebice vas neće moći dugo gledati. Ne možete je nagovoriti da uspostavi kontakt očima, pogotovo kada je gladna, umorna ili uzrujana. Postoje načini za nježno poticanje pogleda kada je beba zadovoljna i budna.

U prvih nekoliko mjeseci života, držanje bebe na udaljenosti od oko 10 do 20 centimetara od lica roditelja olakšava pogled i fokus. Kada beba gleda izravno u roditelja, to je prilika za interakciju, osmijeh, pjevanje, razgovor i gestikulacije u djetetovu vidnom polju, čak i ako se ono u početku osjeća neugodno. Ove važne interakcije bilježe se u djetetovu umu i utječu na njihov razvoj.

Obično je bolje pričekati dok beba ne pogleda mamu, tatu i tek tada uspostaviti komunikaciju. Kad pogleda, pokušajte ne odvratiti pogled prije nje. Izmjenjivanje pogleda je posebno korisno za razvijanje privrženosti, pogotovo ako je popraćeno dodirom ili glasom. Kada beba gleda u roditelja ili u predmet, ukazivanje na predmet i imenovanje olakšava razvoj jezika.

Ljudsko lice daje snažan vizualni poticaj. Bebama ponekad samo treba odmor od previše informacija koje to lice nudi. Kada bebe okreću glavu ili skreću pogled, to nije znak nezainteresiranosti ili odbijanja, već djetinjast način da kažu: 'Dosta mi je za sada, treba mi malo vremena da sve to procesuiram'.

Važno je poštovati ​​djetetov senzorni kapacitet. Neke su bebe osjetljivije na senzornu stimulaciju i mogu češće izbjegavati kontakt očima. Druge bebe možda trebaju intenzivnu stimulaciju kako bi se usredotočile i uživale u uočljivijim gestama i smiješnim licima.

Što ako beba ne uspostavlja kontakt očima?

Ako nakon 3. mjeseca smatrate da beba teško uspostavlja kontakt očima, uvijek se možete obratiti pedijatru koji će moći procijeniti bebu. No imajte na umu da su manji problemi s pogledom prilično česti, a stručno vodstvo može biti od velike pomoći u takvim situacijama.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock