Kako bismo razumjeli moć glazbe, kada su u pitanju bebe, prvo moramo razumjeti utjecaj glazbe na ljudska bića općenito. Ljudska muzikalnost dio je razvoja i mehanizma opstanka. Znanstvenici su otkrili da slušanje i puštanje glazbe istovremeno aktiviraju tri različita područja u mozgu: motorno, vizualno i audio područje. Glazba poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje, pomaže nam u usvajanju i učenju jezika, izražavanju emocija, rješavanju složenih problema i još mnogo toga. Drugim riječima, glazba je moćan element u našim kognitivnim i emocionalnim životima.

Stoga, jedan od najboljih načina za uživanje u interaktivnoj igri s dojenčadi, koja imaju donekle ograničenu sposobnost interakcije i fokusiranja, jest putem glazbe i pjevanja.

Prva tri mjeseca bebina života vrte se oko tri glavne stvari: hrane, sna i interakcije. Kada su fizičke potrebe bebe zadovoljene, a nije umorna, gladna i nema prljavu pelenu, bit će dostupna za uživanje u interakciji s roditeljima.

Važno je shvatiti da je interaktivna igra jednako važna za razvoj i rast bebe kao i sitost i odmor. Štoviše, kada se ta posebna društveno-ljudska potreba ispuni, bebe spavaju čvršće, dostižući dublje stanje sna koje je važno za njihov zdrav kognitivni razvoj.

Glazba otvara kanal za neverbalnu komunikaciju i može biti učinkovit i zabavan način umirivanja beba, poticanja razvoja i stvaranja toplog i bliskog odnosa između roditelja i bebe. Ako uz glazbu uključite i pokret, dobivate dobitnu kombinaciju jer je pokret vrlo važan dio doživljaja glazbe. Zapravo, pozitivan učinak glazbe na naš mozak snažno je povezan s izvođenjem sinkroniziranih radnji s tonovima i ritmom koje čujemo.

Zvuk vašega glasa i kontakt očima

Novorođenčad prepoznaje zvuk majčina glasa iz vremena provedenog u utrobi, pa ga pažljivije i osluškuje. S vremenom, i bebe će postati vrlo osjetljive na glasove oca, braće i sestara. Kada pjevate ili razgovarate s bebom, mogli biste primijetiti da joj je potrebno neko vrijeme da prepozna izvor glasa i uspostavi kontakt očima. Iz tog razloga, važno je nekoliko puta ponoviti pjesmu ili pjesmicu kako biste bebi pružili priliku da shvati odakle dolazi.

Bebe bi mogle izgubiti fokus usred razigrane interakcije, ili će im čak trebati kratka ili duža pauza, ali kada uspijete uspostaviti kontakt očima, osjetit ćete čaroliju gledanja u oči, prekrasan osjećaj bliskosti sa svojom bebom. Kontakt očima je vrlo važan element u društvenom ponašanju i odnosima. Jednostavan, intimni kontakt očima, zajedno sa smislenom interakcijom, stimulira oslobađanje oksitocina, 'hormona ljubavi', koji je zadužen za proces povezivanja tijekom prvih tjedana bebina života.

Zapravo, ovaj hormon se oslobađa kroz kontakt očima na sličan način na koji se oslobađa dodirom. Zapamtite, kontakt očima je poput mišića – s vremenom, poboljšanjem vida djeteta i odmjerenom vježbom, ova će sposobnost djeteta rasti i razvijati se.

Važnost kretanja uz glazbu

Pokret je vrlo važan dio doživljaja glazbe. Zapravo, pozitivan učinak glazbe na naš mozak snažno je povezan s izvođenjem sinkroniziranih radnji s glazbom koju čujemo (npr. plesanje, kretanje itd.). Budući da se male bebe ne mogu kretati same, na roditeljima je da im ponude iskustvo pokreta sinkroniziranog sa zvukom.

Svaki oblik kretanja je dobrodošao, ali važno je pokušati ostati u skladu s ritmom u kojem se krećete. Roditelji mogu ljuljuškati svoje bebe uz zvuk glazbe, nježno im pomicati ruke i noge uz određenu pjesmu ili dječju pjesmicu. Još jedna lijepa stvar je samo plesati sa svojim mališanom. Jednostavno, odaberite pjesmu koja vam se sviđa i plešite s bebom u naručju, leđima naslonjenima na vas i licem okrenutim prema okolini. Vaše će dijete osjetiti pozitivan učinak glazbe i uživati u proučavanju svijeta oko sebe.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock