Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešće pogreške roditelja pri upotrebi autosjedalica

U Hrvatskoj je obaveza upotrebe dječjih autosjedalica prvi put ušla u zakon 2004. godine, a od 2014. obavezna je za svu djecu nižu od 135 cm, a ona od 135 cm do 150 cm mogu se voziti i bez nje ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom.Djeca u Hrvatskoj smrtno stradavaju najčešće od ozljeda, i to u prometu, kao putnici u automobilima. Zbog sila kojima su putnici izloženi u sudaru dijete je nemoguće zaštititi ikako drukčije osim autosjedalicom. Ako autosjedalica zadovoljava propisane standarde sigurnosti, odgovara djetetovu uzrastu, pravilno je pričvršćena za vozilo i dijete je pravilno vezano u njoj, ona će smanjiti rizik pogibije djeteta do 70% i rizik teške ozljede za više od 90%, ovisno o vrsti autosjedalice.Velik broj današnjih roditelja svjestan je ove stvarnosti i odgovornosti koju imaju prema svojoj djeci, te upotrebljavaju dječje autosjedalice kako bi osigurali najbolju zaštitu. Međutim, velik broj djece nije optimalno zaštićen u svojoj autosjedalici zbog pogrešaka koje roditelji čine unatoč najboljim namjerama. Rezultati akcija udruge Roda pokazuju da manje od 20% roditelja pravilno upotrebljava autosjedalicu. Evo tih najčešćih grešaka koje se mogu izbjeći ako se pravilno prouče upute priložene uz autosjedalicu i koje spašavaju dijete od ozljede u slučaju prometne nesreće.
  1. preran prelazak iz autosjedalice koja se postavlja suprotno smjeru vožnje u autosjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje
  2. preran prelazak iz pomoćnog postolja u vezanje samo sigurnosnim pojasom
  3. neispravan nagib autosjedalice koja se postavlja suprotno smjeru vožnje
  4. nepravilno provučen sigurnosni pojas vozila kroz autosjedalicu
  5. nedovoljno čvrsto zategnut sigurnosni pojas kroz autosjedalicu
  6. pojas autosjedalice, odnosno zaštitni jastuk nedovoljno zategnut
  7. pojas autosjedalice provučen kroz naslon na neispravnoj visini
  8. trake pojasa autosjedalice zavrnute (moraju biti ravne!!)
  9. dijete vezano u debeloj odjeći čime se onemogućava dovoljno zatezanje djeteta te smanjuje sigurnost. Dekica u autu može pomoći u tom slučaju ili jakna obučena nakon vezivanja tako da je stražnji dio jakne na prsima.
  10. upotreba autosjedalica koje su prestare, nemaju sve dijelove ili ne nose oznaku standarda sigurnosti

Tekst: savjetnice za autosjedalice udruge Roda

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije