Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo je sve češći životni izbor mnogih obitelji. No, roditelji se često pitaju je li vegetarijanska prehrana sigurna za djecu i dobivaju li ona tako sve potrebne hranjive tvari. Vegetarijanstvo može biti zdrav izbor, ali pod uvjetom da se jelovnik pažljivo isplanira.

Kada je riječ o vegetarijanskoj prehrani djece i tinejdžera, jelovnik se mora sastavljati s posebnom pažnjom, posebno ako se na njemu ne nalaze mlijeko i mliječni proizvodi te jaja. Osim toga, važno je razumijeti da se prehrambene potrebe djece mijenjaju kako ona rastu.

Vrste vegetarijanske prehrane

Nisu sve vegetarijanske prehrane iste. Osnovne kategorije su:

  • ovo-vegetarijanstvo - u prehrani nema mesa ni jaja
  • lakto-ovo vegetarijanstvo - u prehrani nema mesa, ali se jedu mlijeko, mliječni proizvodi te jaja
  • lakto-vegetarijanstvo - u prehrani se koriste mlijeko i mliječni proizvodi, ali se ne koriste jaja i meso
  • veganstvo - prehrana je sastavljena samo od namirnica biljnog podrijetla

Također, mnogi ljudi su poluvegetarijanci, što znači da su iz prehrane izbacili crveno meso, ali možda jedu piletinu ili ribu.

Izbor vegetarijanske prehrane

Djeca ili obitelji slijede vegetarijansku prehranu iz različitih razloga. Mlađi vegetarijanci obično su dio obitelji koja se odlučila za takvu prehranu (i način života). Starija djeca obično se za vegetarijanstvo odlučuju zbog brige za životinje, okoliš ili za vlastito zdravlje.

Kako bilo, ako sami niste vegetarijanac, ne bi vas trebalo brinuti što se vaše dijete odlučilo za takvu prehranu. Razgovarajte sa svojim djetetom o tome što znači prigrliti takav način života i pazite da dijete jede zdravo i da dobije sve potrebne nutrijente.

Prehrana za sva životna doba

Razgovarajte sa svojim liječnikom i/ili pedijatrom i raspravite što to znači implementirati takvu vrstu prehrane. Roditelji bi djeci trebali osigurati različitu hranu da bi im osigurali dovoljno kalorija i nutrijenata koji bi zajamčili neometan rast i razvoj djece.

Dobro planirana vegetarijanska prehrana može zadovoljiti sve nutritivne potrebe vašeg djeteta, a ima i neke prednosti za zdravlje. Primjerice, prehrana bogata voćem i povrćem može imati visok postotak vlakana i malen postotak masti, a time se snižava kolesterol i općenito pomaže zdravlju srca i krvnih žila. No, djeca na vegetarijanskoj prehrani moraju paziti da dobivaju odgovarajuće količine određenih vitamina i minerala.

Evo nutrijenata koji vegetarijancima trebaju i najboljih izvora u hrani:

  • vitamin B12 - mliječni proizvodi, jaja, i namirnice u koje je B12 dodan, poput žitarica, sojnog i rižinog mlijeka, kvasca
  • vitamin D - mlijeko, proizvodi u koje je dodan vitamin D
  • kalcij - mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, brokula, suhe grahorice
  • proteini - mliječni proizvodi, jaja, tofu i drugi proizvodi od soje, sušene grahorice, orašasti plodovi
  • željezo - jaja, sušene grahorice, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće
  • cink - kvasac, orašasti plodovi, sušene grahorice, sjemenke buče

Ovisno o odabranoj vrsti vegetarijanske prehrane, djeci mogu nedostajati neki važni nutrijenti ako roditelji ne paze na prehranu. Što je vegetarijanska prehrana manje ograničavajuća, to će jednostavnije biti osigurati djetetu važne nutrijente. U nekim slučajevima bit će potrebno posegnuti za dodacima prehrani.

Bebe vegetarijanci

Glavni izvor proteina su majčino mlijeko ili formula (sojina formula za bebe vegane), posebno u prvih šest mjeseci života. Dojene bebe vegani trebali bi primati dodatno B12 ako mama ne uzima dodatak B12, a dojene bebe i bebe koje uzimaju manje od litre formule dnevno trebale bi dobivati dodatno vitamin D.

Tablica prehrane, odnosno upute koje se odnose na uvođenje krute hrane vrijedi jednako za vegetarijance i nevegetarijance. Dojene bebe starije od 6 mjeseci trebale bi dobivati dodatak željeza putem prehrane.

Kada dijete počne dobivati krutu hranu, dobri vegetarijanski izvori proteina su tofu, kravlji sir, jogurt ili jogurt od soje, te mahunarke.

Djeca vegetarijanci

Kada djeca prestanu isključivo dojiti ili uzimati formulu, postoji rizik od nutritivnih deficijencija kod djece. Nakon prve godine života isključivo veganska prehrana možda ne nudi dovoljno esencijalnih vitamina i minerala za dijete. Prvenstveno mogu nedostajati vitamin B12, vitamin D, željezo, kalcij i cink. Stoga treba posegnuti za žitaricama kojima su ti minerali i vitamini dodani ili za dodacima prehrani.

Drugi problem je potencijalan nedostatak kalorija jer djeca predškolci obično probiru što će jesti. Kad je riječ o djeci veganima, količina voća i povrća može biti previše za njihove trbuščiće. Tijekom ove faze roditelji moraju paziti da djeca dobiju dovoljno kalorija. Moguće je veganskom prehranom osigurati dovoljno masti, proteina i kalorija za djecu, ali potrebno je jako paziti i pažljivo planirati.

Starija djeca i tinejdžeri vegetarijanci

Djeca pred pubertet i tinejdžeri prilično glasno iskazuju što žele, a što ne žele jesti. Jedna takva moćna izjava je odluka da se više ne želi jesti meso. Takve su odluke česte kod tinejdžera - iz zdravstvenih razloga ili zato što to prijatelji rade.

Ako se ispravno isplanira, prehrana bez mesa može biti dobar izbor za adolescente, posebno ako imate na umu da vegetarijanci jedu više hrane koju većina tinejdžera izbjegava - voća i povrća.

Vegetarijanska prehrana koja sadrži mlijeko i mliječne proizvode te jaja može biti dobar izbor za dijete u razvoju. Stroža vegetarijanska prehrana može uzrokovati nedostatak važnih nutrijenata, primjerice željeza, cinka, kalcija te vitamina D i B12.

Budite oprezni s prehranom svog djeteta - moguće je da si je ono nametnulo prestrogu prehranu. Tinejdžer s poremećajem prehrane može drastično smanjiti kalorije ili prepoloviti unos ugljikohidrata i nazvati to "vegetarijanstvom". No to nije ista stvar - takvo ponašanje morate zaustaviti.

Čak i ako vaše dijete prigrli zdrave navike vegetarijanske prehrane, i dalje je važno da oni shvate kako im neke hranjive tvari mogu nedostajati u prehrani.

Zdrav životni stil

Vegetarijanska prehrana može biti zdrav životni stil za svu djecu, pod uvjetom da je dobro isplanirana.

Principi planiranja vegetarijanske prehrane identični su planiranju bilo koje druge zdrave prehrane - mnogo različitih namirnica iz različitih grupa. Pazite se potencijalnih deficijencija nutrijenata. Uz malo istraživanja možete otkriti mnogo različitih vegetarijanskih mogućnosti.

Najnovije

Najpopularnije