U nastavku slijedi nekoliko savjeta kojima biste mogli izbjeći da sljedeći ulazak u dječju sobu ne završi dobro poznatom rečenicom – Opet nisi pospremio sobuuu!

Izložite njihove igračke na vidjelo!

Neka igračke i slikovnice djeci budu na dohvat ruke (i očiju). Djeca vole šarene motive oko sebe, a što je šarenije od njihovih omiljenih prijatelja (čitaj, igračaka)? Zato ormar ili običan stalak s policama nadopunite najdražim dječjim predmetima.

Najkreativna bića na svijetu – djeca – najčešće ne poimaju organizaciju dječje sobe kao i roditelji. Teško je očekivati da prirodni sakupljači različitih igračaka, slikovnica i ukrasnih predmeta mogu razmišljati o organizaciji svoje sobe kao što to odrasli čine. Zato im je potrebna pomoć i pokoji praktičan savjet, uz, naravno, jedan obvezan uvjet – soba i nakon organizacije mora ostati mjesto koje će poticati dječju kreativnost, biti carstvo šarenila i dom njihovih najdražih igračaka

Pomozite mu da se na brzinu riješi nereda

Pospremanje sobe zapravo ne zahtijeva puno vremena kada su tu prikladne velike košare u koje se nered može „ubaciti“. Pri tome pripazite da kutije, odnosno košare, budu sličnih motiva ili boje kako bi soba izgledala skladno. Ukoliko dijete spava u krevetu na podešavanje, nered možete pospremiti i ispod kreveta te ga zakloniti zavjesom. STICKAT zavjesa za krevet koju možete nabaviti u IKEA robnoj kući ima i jastuk koji može poslužiti i za čitanje zabavnih priča ili proučavanje slikovnica.

kako-organizirati-i-ozivjeti-djecju-sobu

STICKAT, zavjesa s jastukom, 99,90 kuna, IKEA

KURA, podesivi krevet, 998 kuna, IKEA

TROFAST, kutija za odlaganje, 20 kuna, IKEA

Za sigurno uzimanje stvari s police

Kako bi dijete samostalno moglo dohvatiti igračke i odjeću i s nešto viših polica, osigurajte siguran stolac ili postolje za penjanje. Najsigurniji za vaše mališane su stolci s protukliznom površinom i protukliznim materijalom na dnu jer drže stolac na jednom mjestu i tako smanjuju opasnost od posklizavanja.

FÖRSIKTIG, stolac dječji, 14,90 kn, IKEA

Neka svaka čarapa bude na svom mjestu

Često, nekim neobjašnjivim putem, čarape izgube svog para. Kako biste pomogli svom djetetu da uvijek pronađe obje čarapice ili neke druge predmete, poput gaćica, nabavite unutarnje organizatore za ladice. Na njih možete zalijepiti i naljepnice kako biste podsjetili dijete što ide u koju kutijicu.

kako-organizirati-i-ozivjeti-djecju-sobu

SKUBB, kutija 6 komada, 44,90 kuna, IKEA

SKUBB, kutija s odjeljcima, 49,90 kuna, IKEA

Osvježite sobu jastucima i navlakama

Djeca su nepresušan izvor maštovitosti i zato im pomozite da u njihov najdraži prostor – dječju sobu – redovito udahnute novu energiju. Najprikladnije rješenje koje ne zahtijeva dodatan namještaj je posteljina prikladnih motiva, jastuci šarenih boja i oblika i dekice za popodnevni odmor. Kod odabira posteljine pripazite na materijal. Dobar odabir je posteljina izrađena od stopostotnog pamuka koji je prirodan materijal, nježan za djetetovu kožu, a sa svakim pranjem je sve mekši.

RYMDBAS, Navlaka i jastučnica, 129,90 kn, IKEA

OLIVTRÄD, Prekrivač/deka, 79,90 kn, IKEA

kako-organizirati-i-ozivjeti-djecju-sobu

SÅRBAR, Ukrasni jastuk, srce lil, 49,90 kn, IKEA

Tekst i foto: IKEA