U organizaciju izleta uključite i klince te ih tako potaknite da uvide važnost planiranja, dobre pripreme i odgovornosti. Slijedi sedam praktičnih koraka koji će vam pomoći da vaš piknik protekne u dobrom ozračju, a vašu djecu promaknuti u male event menadžere.

1. Odaberite mjesto za druženje

Najprije zajednički razmislite o mjestu gdje biste mogli organizirati piknik. Ako nemate vlastiti vrt, a u blizini vašeg doma se nalazi park ili šumica, možete se i ondje družiti te tako potaknuti male susjede da vam se pridruže u proljetnoj igri. Avanturistički raspoložene obitelji mogu se uputiti na neko davno zaboravljeno ili neistraženo mjesto za izlet.

2. Izradite pozivnice i pozovite prijatelje da vam se pridruže u proljetnoj zabavi

Rukom pisane pozivnice pravi su način da potaknete dječju kreativnost i vještinu lijepog pisanja. Pozivnice dostavite u poštanske sandučiće zajedno s mališanima koji su u njih utkali djelić svoje energije i puno mašte i tako pretvorite običnu šetnju u zabavnu igru poštara.

3. Planirajte lagane i jednostavne obroke

Uobičajena hrana za piknike je ona koja se lako priprema i prenosi, poput sendviča, svježeg voća i povrća te orašastih plodova. Tijekom cjelodnevnog boravka na otvorenom važno je osigurati prikladno pakiranje i prijenos hrane i pića. Svježinu će najbolje zadržati ponesete li ih u rashladnoj torbi, a praktično rješenje je i klasična pletena košara u koju uredno posložite obroke pakirane u plastične vrećice i kutije s hermetičkim zatvaranjem.

KULLAR, Kutija za ručak, 24,90 kn

KULLAR, Čelična termosica, 49,90 kn

KULLAR, Rashladna torba, 49,90 kn

4. Bez suđa, molim!

Papirnate čaše i tanjuri najbolji su izbor za zabave na otvorenom. Pospremanje nakon piknika odlična je prilika da djeci iz prve ruke pokažete kako se sortira otpad i ukažete na važnost brige za okoliš.

5. Pripremite svoje mjesto pod suncem

Kao pravi domaćini pripremite mjesto druženja i dočekajte goste. Gužvu oko mjesta gdje se poslužuje hrana izbjegnite tako što ćete osigurati odvojene stolove (ili dekice) za djecu i odrasle. Dječicu će posebno obradovati šarene stolice i stolovi prilagođene upravo njima. A koristite li dekice za sjedenje, što je još jednostavnije, najbolje su one sa zaštitnom podlogom s donje strane radi lakšeg održavanja. Želite li veću udobnost, ponesite neke manje jastučiće.

6. Osmislite zabavu

Organizirajte društvene igre i opustite se sa svojim prijateljima dok se djeca zabavljaju. Ponesete li veću bilježnicu, mali umjetnici mogli bi se inspirirati bujanjem proljeća ili odigrati križić – kružić. Možda nekoga privuče set za žongliranje, a idealno je uvijek pri ruci imati i frizbi, rekete za badminton, lopte i sl. Dobra zabava, u konačnici, najvažniji je sastojak svakoga piknika.

Tekst: IKEA, roditelji.hr

Foto: IKEA, Profimedia