Uvijek na stolu imajte zdjelicu sa suhim voćem

Očistite šank ili stolić od tanjurića i posudica sa slatkišima ili čipsom i u zdjelice stavite sušeno voće. Recimo sušene banane, marelice, brusnice, grožđice, mango... Ako stoje tako na raspolaganju, dijete ih možda neće odmah pojesti, ali će se sjetiti u trenutku kad mu dođe na slatko da slatke marelice stoje tamo na stoliću.

Napravite platu

Narežite raznog voća i povrća i nešto što djeca vole kao što je sir ili grožđice i napravite lijepu šarenu platu. Ponudite platu djeci i recite im da moraju pojesti od svega pomalo.

Napravite smoothie

Imajte kolekciju smoothiea koje će djeca razlikovati po boji. Mogu birati između ljubičastog, žutog, crvenog ili zelenog. U ljubičasti stavite bobičasto voće, u žuti bananu, mango, ananas, u crveni jagode ili rajčice, a u zeleni neko voće s dodatkom lista salate ili špinata. Ako dijete stisne gumbić na mikseru ili sokovniku za izradu smoothiea, idealno.

Idemo zajedno u nabavku

Uvijek vodim djecu sa mnom na tržnicu i u trgovine pa im dopustim da sami odaberu voće i povrće koje im se dopada. Kad sami pomirišu i opipaju uvijek izaberu nešto i češće na kraju to i pojedu.

Počnite saditi vlastiti vrt

Ugrabila sam priliku kad mi se ponudila zemlja za obrađivanje i posadili smo mali vrt. Djeca uživaju čupkajući korove, kopkajući po zemlji i vole pratiti kako biljke rastu. Sudjeluju u brizi oko vrta i često pojedu ubrane rajčice i mrkve već u vrtu. Tako nam je najslađe.

zdrava hrana

Slažemo zajedno jelovnik

Ja sa mojom djevojčicom slažem jelovnik za idući tjedan. Ona voli pisati što ćemo kuhati, slagati namirnice u hladnjaku, a tako i unaprijed zna kad će biti njezina omiljena i ona druga hrana. Tako nema puno plakanja kad kuhamo varivo od kelja.

Izmiksajte povrće u pire

Skuhajte cvjetaču, celer ili korabicu i izmiksajte ih s malo maslaca i mlijeka. Odličan prilog, a izgleda poput pirea od krumpira.

Grickamo dok kuham

Uvijek kad kuham, djeca se motaju oko mene i uvijek im dam nešto za grickanje, primjerice sirove mrkvice, narežem jabuke, ogulim naranče (u ljeto obožavamo lubenicu!) i tako sam sigurna da su pojeli nešto sirovo i nekuhano u danu. Ako uspijem tako narezati nešto, onda ih za ručak ili večeru ne gnjavim s povrćem.

Dostupno voće

Kad imam jagode, trešnje i takvo voće koje se može oprati i pripremiti za jelo, a da se ne mora odmah pojesti, tada ga spremim u plastične posudice i stavim na dostupno mjesto u hladnjaku gdje djeca mogu lako doći i uzeti koliko i kad god žele.

Drive by grickalice

Čak i ako dijete ne voli zdrave grickalice i na sve što mu ponudite kaže „ne“, gotovo uvijek upali da su one negdje smještene i ostavljene na putu kojim on stalno prolazi. Često usput ipak uzme komadić.

Foto: Thinkstock