Kod žena je postporođajna depresija povezana s hormonalnim promjenama i obično brzo nestaje, dok kod muškaraca može početi kasnije i trajati mnogo dulje. Radi se vjerojatno o povratku u stvarnost, nakon uzbuđenja iščekivanja bebe, porođaja i njezina dolaska kući. Ili je riječ o strahu od odgovornosti roditeljstva i gubitka slobode, strahu da neće biti dobar otac, financijskim brigama i slično.

Ono što takvo stanje čini težim jest činjenica da se muškarci teže povjeravaju i ne vole govoriti o svojim strahovima, skloniji su držati ih u sebi, smatrajući da to moraju „podnijeti kao muškarci“. Na žalost, šutnja o tome kako se osjećaju samo povećava stres.

Stručnjaci savjetuju novopečenim očevima da pokušaju razgovarati sa svojom partnericom, članom obitelji ili prijateljem o tome jer će tako lakše steći jasniju perspektivu i dobiti potporu koja im je potrebna. Katkad, ako se depresivno stanje nastavi, može se pretvoriti u ozbiljnije probleme kao što su – iscrpljenost i stalan osjećaj straha, neprestana briga oko financija, povlačenje od obitelji, emocionalna preosjetljivost, poremećaji spavanja.

Ako takvo stanje potraje više od nekoliko tjedana, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Baš kao nove mame, i novi tate trebaju potporu, ohrabrenje i mjesto na kojemu mogu izraziti što ih muči posebice ako to ne mogu ostvariti sa svojom partnericom.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock