Padovi su vodeći uzrok posjeta hitnoj pomoći za djecu svih dobi – posebno za dojenčad i malu djecu. Oni poprilično zabrinjavaju roditelje, osobito ako ostave tragove u vidu oteklina i rana. Kako znati je li vaše dijete dobro nakon pada i treba li liječničku pomoć, ključno je pitanje, no jednako je važno znati kako očistiti i zaštititi ranu radi sprječavanja infekcije te što treba poduzeti kako bi rana što prije zacijelila.

Bez panike, molim!

Kad dijete padne, odvojite vrijeme da procijenite težinu ozljede. U mnogim slučajevima možete brzo utvrditi je li nešto ozbiljno ili je 'običan' pad. Mnogi roditelji se 'na prvu' izbezume, no važno je ostati pribran. To će ublažiti djetetove strahove, ali i pomoći vama da reagirate na ispravan način. To znači provjeriti postoji li krvarenje i, ako postoji, zaustaviti ga. Potražite i druge ozljede. Pad često uzrokuje ozljede više od jednog dijela tijela. Manji padovi vjerojatno će značiti manje ozljede poput ogrebotina, ali ozbiljniji padovi mogu uključivati duboke posjekotine, lomove, ozljede glave i sl.

Ako primijetite oteklinu

Stavite ledeni ili hladni oblog na 15 do 20 minuta na ozlijeđena područja kako biste smanjili nelagodu i oteklinu. Nakon svake ozljede glave, roditelji su obično zabrinuti radi li se o potresu mozga. Svatko može reagirati drugačije nakon zadobivenog udarca u glavu, osobito mala djeca, tako da potres mozga može biti nezgodan za dijagnosticiranje. Kratkotrajnu ili dugotrajnu nesvjesticu te gubitak pamćenja nakon pada najlakše je prepoznati kao znakove potresa mozga, no on nisu česti. Neki uobičajeni simptomi potresa mozga u djece mogu uključivati: zbunjenost ili dezorijentaciju, pospanost, slabost ili nedostatak energije, povraćanje. Promjene u ponašanju kao što su tuga, izrazita uznemirenost ili plač koji ne prestaje, nedostatak reakcije na roditeljski glas te nemogućnost sisanja dva podoja zaredom, mogu biti simptomi potresa mozga kod beba i sasvim male djece.(*1)

shutterstock_1309967050.jpg
Shutterstock 

Kako zaustaviti krvarenje?

Krvarenje ćete zaustaviti tako da snažno pritisnite izravno preko ozljede sterilnom gazom pet do deset minuta. Ako rana ni nakon toga ne prestaje krvariti ili je jako duboka i široka, javite se liječniku. Pomoć liječnika trebat ćete i ako je u rani ostao komadić nečega ili ako je nastala kao posljedica ugriza životinje.

Kako pravilno i bez suza zbog peckanja očistiti ranu da ne dođe do infekcije?

Na hrvatsko tržište pristiglo je novo pouzdano, učinkovito i nježno rješenje koje će obožavati svi roditelji: Effigerm Wound Wash s 4u1 djelovanjem. Ova dermatološki testirana otopina čisti, štiti, sprječava nastajanje infekcija te pomaže u zacjeljivanju rana, a ne sadrži najčešći uzročnik suza, alkohol. Effigerm Wound Wash temelji se na snazi hipokloraste kiseline koja ubija bakterije, viruse i gljivice, a nalazi se prirodno u čovjekovim bijelim krvnim stanicama (*2).
Ova otopina u obliku spreja mehanički uklanja strana tijela unutar i oko rane održavajući je čistom te tako osigurava optimalno okruženje u pogledu vlage, kisika i pH kako bi se ubrzao proces zarastanja. Osim što čisti i sprječava infekcije, služi za ispiranje i vlaženje rane, pomaže spriječiti stvaranje biofilma, a može se koristiti i za lakše uklanjanje obloga s rane na kojoj se formirala krasta.

Effigerm-Mediji-3.jpg
Pontus Pharma 

Effigerm Wound Wash, sa svojom patentiranom tehnologijom, moguće je koristiti od rođenja, na primjer, za čišćenje bebinog pupka. Prije saniranja rane uvijek operite ruke kao prvi korak u sprječavanju infekcije. Također, na ranu uvijek stavljajte čisti zavoj. Zavoji sprječavaju prolazak mikroba i štite ranu od ozljeda. Oni također pomažu apsorbirati tekućinu koja otječe iz rane, a može oštetiti kožu oko nje.

rane
Pexels 

Koju hranu voli koža?

Možda će vam zazvučati čudno, ali i konzumiranje prave hrane koži će dati potporu za brže zacjeljivanje. To konkretno znači više kalorija i više hranjivih tvari. Proteini su ključni za obnavljanje mišića i kože (*3). Dobri izvori proteina uključuju: nemasno životinjsko meso, poput piletine ili ribe, mahunarke (grah, grašak, leća), orašaste plodove, sir, jogurt, jaja… Ugljikohidrati opskrbljuju tijelo potrebnom energijom, pa konzumirajte kruh i žitarice od cjelovitog zrna, krumpir, rižu ili tjesteninu te razno voće i povrće. Nadalje, koža voli i hranu s vitaminom A, poput narančastog voća i povrća te tamnozelenog lisnatog povrća, kao i namirnice s vitaminom C.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Pontus Pharma.

Izvori:
(*1): The Royal Children's Hospital Emergency (2018) Head injury - general advice. https.//www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Head_injury/.
(*2): Selkon, J. B., Babb, J. R., & Morris, R. (1999). Evaluation of the antimicrobial activity of a new super-oxidized water, Sterilox, for the disinfection of endoscopes. The Journal of hospital infection, 41(1), 59–70. https://doi.org/10.1016/s0195-6701(99)90038-5.
(*3) Wang X, Yu Z, Zhou S, Shen S, Chen W. (2022). The Effect of a Compound Protein on Wound Healing and Nutritional Status. Evid Based Complement Alternat Med. DOI: https://doi.org/10.1155/2022/4231516.