Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO JE ŠTO JE U ČAŠI: Pazimo na to što je u dječjem tanjuru, no jesmo li svjesni što i koliko djeca piju?

Autor Sunčica Got

Od svih napitaka, prednost u svakoj životnoj dobi ima voda.

 djevojčica pije vodu Izvor: Shutterstock

Moderni roditelji sve više pažnje daju djetetovoj prehrani i trude se da ona bude uravnotežena i zadovoljava sve djetetove nutritivne potrebe. Ipak, ponekad premalo pažnje obraćaju na to što i koliko dijete pije.

Voda je glavno piće

Vodu djetetu uvodimo oko šestog mjeseca života i ona je, u svakoj dobi, najbolji izbor za hidraciju. Djeci bi vodu od početka trebalo nuditi u čaši, i bez obzira na nered, biti ustrajan u edukaciji. Dugotrajno pijenje iz bočice ili kljunašica, može utjecati na razvoj nepravilnog zagriza, ali i na nastanak karijesa.

Dvogodišnjaci i trogodišnjaci trebali bi piti dvije do četiri čaše vode na dan. Djeci od četiri do osam godina preporučuje se pet čaša dnevno, a starijima do osam. Naravno, ove su brojke samo preporuka i o unosu vode ovisi i to što dijete tijekom dana jede, koliko vodenastog voća, juha ili drugih tekućina unosi u sebe.

Nezaslađeni biljni čajevi dobra su povremena alternativa vodi, pogotovo u hladnijim mjesecima ili za vrijeme prehlada i bolesti. Blago rashlađeni mogu se posluživati i ljeti.

Ako dijete podnosi životinjsko mlijeko, kravlje ili kozje može piti uz doručak ili večeru, a ako voli kakao, mlijeko skuhajte s nezaslađenim kakaom, uz eventualni dodatak cimeta. Fermentirane mliječne napitke poput jogurta, kefira i kiselog mlijeka djetetu uvijek ponudite prije mlijeka jer fermentirani napitci sadrže vrijedne probiotike koji pozitivno utječu na imunitet i probavu.

 Dijete pije smoothie.jpg Izvor: Shutterstock

Izbjegavajte sokove i gazirane napitke

Povremena konzumacija smoothieja je u redu, no pripazite na dobru kombinaciju sastojaka. Baza smoothieja može biti voda, cijeđeni sok od naranče, biljno ili životinjsko mlijeko pa i jogurt.

Uz voće, obavezno ubacite maslac od orašastih plodova ili sjemenki kako biste spriječili naglo dizanje i spuštanje šećera u krvi. Poželjno je ubaciti i neko zeleno lisnato povrće poput špinata ili kelja, a prstohvat cimeta ili đumbira, pojačat će okus.

Cijeđene sokove djetetu nudite povremeno, a kupovne sokove i sirupe za zaslađivanje izbjegavajte koliko god možete. Isto vrijedi i za gazirane napitke koji su prepuni šećera i aditiva i ograničite ih isključivo na proslave.

Možda će vas zanimati

Najnovije