Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPASNA NAVIKA: Jede li vaše dijete zemlju, prljavštinu, plastelin i druge nejestive stvari?

Autor Sunčica Got

Mala djeca svašta stavljaju usta jer tako istražuju okolinu u kojoj se nalaze.

 dječak jede zemlju.jpg Izvor: Shutterstock

Sigurno ste uhvatili dijete kako u usta stavlja pijesak, zemlju ili komadić plastelina. Djeca mlađa od dvije godine često znaju isprobavati nejestive stvari jer se tako upoznaju s okolinom i različitim strukturama. Ipak, ako djeca stalno imaju potrebu jesti nejestive stvari, moguće da je riječ o specifičnom poremećaju hranjenja na koji treba reagirati.

Poremećaj hranjenja PIKA

Ako dijete ponekad pokazuje želju za kušanjem nejestivih stvari, a mlađe je od dvije godine, to vas ne bi trebalo zabrinjavati, iako je važno djecu od početka upozoravati zašto nije dobro jesti nejestive stvari.

Ipak, zabrinuti vas trebaju djeca koja neprestano imaju potrebu za jedenjem nejestivih stvari kao što su zemlja, pijesak, plastelin, kamenje, granje, prljavštinu, izmet, tkanine, sapun, papiri ili pastele jer je moguće da imaju specifičan poremećaj hranjenja koji se zove PIKA. Ime je dobio po ptici svraki koja je poznata po svojoj proždrljivosti i jedenju jestivog i nejestivog.

PIKA je češća kod osoba s razvojnim poteškoćama kao što je autizam, a ponekad se može javiti i kod osoba s epilepsijom, ozljedama mozga pa čak i kod trudnica.

 dijete sadi biljku Izvor: Shutterstock

Može dovesti do trovanja

PIKA je ozbiljno stanje i može dovesti do trovanja i niza drugih bolesti. Može uzrokovati mehaničke poteškoće s probavom, opstrukciju crijeva zbog začepljenja, infekciju različitim parazitima ili trovanje teškim metalima.

Nedostatak određenih vitamina u tijelu, poput željeza, kalcija i cinka, može stvarati neopisivu želju za jedenjem nejestivih stvari no češće je riječ o nekoj razvojnoj teškoći ili opsesivno kompulzivnom poremećaju.
Iako je najčešće riječ o prolaznoj fazi, ako primijetite da dijete ne odustaje, svakako se konzultirajte s njegovim liječnikom.

Možda će vas zanimati

Najnovije