Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORAVAK U PRIRODI ZA BOLJI VID: Djeca koja su često na otvorenom imaju manji rizik za nastanak kratkovidnosti

Autor Sunčica Got

Djeca bi većinu slobodnog vremena trebala provoditi u prirodi.

 dječak nosi naočale.jpg Izvor: Shutterstock

Raste broj kratkovidne djece, a negativan utjecaj ekrana na dječji vid je očit. Iako genetika igra veliku ulogu u razvoju kratkovidnosti, istraživanja pokazuju da su i okolišni faktori važni. Stručnjaci savjetuju da djeca što više vremena provode na otvorenom kako bi se, između ostalog, smanjio i rizik od nastanka kratkovidnosti, piše The Guardian.

Manje ekrana, više šume

Nekoliko je istraživanja potvrdilo da djeca koja provode više vremena na otvorenom imaju manji rizik od nastanka kratkovidnosti. Iako neki tvrde da svakodnevno gledanje u daljinu olakšava tegobi, stručnjaci tvrde da je izloženost sunčevoj svjetlosti ključ prevencije.

Ne možemo utjecati na djetetovu genetiku, ali vanjski utjecaji koji utječu na razvoj kratkovidnosti prvenstveno se dotiču ekrana, ali i dobi kada dijete krene u školu. Svaki dodatan sat koji dijete tjedno provede na ekranima povećava rizik za 3%.

 Značenje imena Hana
Značenje imena Hana
Izvor: Shutterstock

Ljetna su djeca pod većim rizikom

Djeca rođena ljeti imaju gotovo dvostruko više šansi da postanu kratkovidna, a istraživači smatraju da je to zato što ljetna djeca obično kreću ranije u školu.

Utjecaj na razvoj kratkovidnosti ima i majčino obrazovanje, pokazalo je istraživanje. Za svaki dodatni stup obrazovanja koje majka ima, kratkovidnost raste za 33% kod njenog tinejdžera.

Iako su prijašnja istraživanja potvrdila utjecaj genetike na razvoj kratkovidnosti, genetika ne može biti razlog velikog poraza kratkovidnosti među djecom jer se geni ne mogu tako brzo mijenjati među generacijama. Očito je da je pritisak modernog djetinjstva i načina života najveći razlog za ovaj porast.

Možda će vas zanimati

Najnovije