Ponekad roditelji djece s teškoćama izbjegavaju s djecom razgovarati o tome, kako se dijete ne bi osjećalo loše no rezultat je često suprotan. Dijete kojem nije objašnjeno da ima autizam, neće moći razumjeti zašto mu je izazovno biti s drugim ljudima i u određenim situacijama i može misliti da ga drugi ne vole. Dijete koje ne zna da ima teškoće u učenju, može misliti da je glupo. Kada otvoreno razgovarate s djetetom o njegovom stanju, manje su šanse da će osjećati sram i bolje će drugima objasniti svoje potrebe, piše psihoterapeutkinja Amy Morin za Verywell family

Iskreno o izazovima i snagama

Kako vaše dijete bude raslo, imat će sve više pitanja o svojim teškoćama. Vaš pristup toj temi imat će značajan utjecaj na njegovu sliku o sebi i na svjesnost o potencijalima koje ima. Važno je da iskreno razgovarate o izazovima s kojima se susreće ili s kojima će se susretati, ali da mu istovremeno skrenete pažnju na sve dobro što može ponuditi svijetu.

Iznesite točne činjenice o teškoćama, otvoreno pričajte o tome što druga djeca mogu, a on ne može ili radi otežano te se suzdržite od inspiracijskih govora ili žaljenja. Djetetu je važnije kako se ponašate i odnosite prema njegovoj dijagnozi od onoga što pričate.
Budite realni, ali fokus uvijek stavljajte na djetetove snage i mogućnosti. Ako vidite njegove sposobnosti, i dijete će ih vidjeti.

Kako pripremiti dijete za prvi razred?
Shutterstock 

Potaknite dijete da postavlja pitanja

Budite iskreni kad pričate o zdravstvenom stanju i prognozi, ali razgovor prilagodite dobi i zrelosti djeteta. Dajte jednostavne odgovore na pitanja i potaknite ga da vas pita što ga još zanima.

Starija će djeca imati drugačija pitanja od mlađe. Njih će vjerojatno zanimati hoće li biti sposobni za rad i u kojim zanimanjima njihova teškoća neće biti prepreka. I tu je važno ostati iskren jer ako dijete nauči da se teško nosite s njegovim pitanjima i da samo želite umanjiti njegove brige, izbjegavat će razgovor s vama.

Dijete u svakom trenutku treba znati da ćete mu iskreno odgovoriti na sva pitanja i da vam može vjerovati. Također, otvoreni razgovor s njegovim liječnicima i terapeutima je ključan za razumijevanje i prihvaćanje situacije. 

Kako komunicirati s okolinom?

Djeca i odrasli ljudi u djetetovom okruženju sigurno će imati pitanja o djetetovim teškoćama pa se za njih dobro pripremiti. Iako vaše dijete nikome ne duguje objašnjenja o svom stanju, otvoreni razgovor mogao bi mu olakšati svakodnevnu interakciju s drugima i umanjiti moguće predrasude.

Za početak pitajte dijete što bi željelo da drugi znaju o njegovom stanju. Pomozite mu da izvježba nekoliko jasnih i kratkih rečenica kojima će moći objasniti svoju teškoću drugima.
Razgovarajte s roditeljima druge djece i pomozite im da bolje razumiju vašu obiteljsku situaciju te ih potaknite da razgovaraju sa svojom djecom o tome.

Potražite psihološku pomoć i za sebe i za dijete, a s djetetom razgovarajte o eventualnom grupnom druženju s djecom sa sličnim teškoćama.