Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U GODINU DANA DIJETE TREBA PRERASTI HLAČE: Koji su pokazatelji normalnog rasta?

Autor Sanja Matasić

Koliko puta ste primijetili da su roditelji visoki ali njihovo je dijete sitnije od svojih vršnjaka? Uz to često ide i rečenica ‘baka, deda ili rođaci su mu bili niski’. Je li ovo istina ili zabluda?

 mjerenje rasta Izvor: Shutterstock

Ako se pitate, raste li vaše dijete u skladu s normama, neka vam ovo budu smjernice: u godinu dana svako dijete treba prerasti hlače za jednu veličinu i cipele mu trebaju postati male.

Cjelokupno razdoblje postnatalnog rasta ima tri faze koje se nadovezuju jedna na drugu i tijekom svake faze različiti faktori utječu na brzinu rasta. Upravo zbog tih različitih faktora, djeca su i različite visine.

Kod najmlađih, u dojenačkoj i jaslićkoj fazi, glavni faktori koji utječu na brzinu rasta su prehrana i genetsko naslijeđe. Tijekom srednjeg djetinjstva, to je hormon rasta i tiroksin, hormon štitnjače, a u pubertetu brzina rasta rezultat je usklađenog djelovanja hormona rasta i spolnih hormona. Kod dječaka testosterona, kod devojčica estrogena.

Djevojčice ulaze u pubertet prije nego dječaci, i imaju nagli skok rasta u prvoj polovini puberteta. Dječaci u pubertet ulaze šest do osam mjeseci kasnije u odnosu na djevojčice, ali taj nagli skok u rastu imaju tek u drugoj polovini puberteta.

 koliko dijete treba narasti u godinu dana Izvor: Shutterstock

Normalan rast je pokazatelj da je dijete zdravo. Najveći postotak djece niskog rasta, oko 90 posto, ima obiteljsko nasljeđivanje niskog rasta jer su i roditelji niski.

Na što roditelj treba obratiti pažnju kod rasta djece?

‘Brzina rasta, koja je manja od 4,5 centimetara godišnje do treće godine života je normalna. Tijekom prve godine djeca rastu 25 centimetara, a u drugoj 12,5 centimetara. Do početka puberteta je sve manji skok u rastu. Upozorenje roditeljima da setreba obratiti liječniku jest ako ako dijete ne preraste jednu veličinu hlača i ako je skok u rastu dva do tri centimetra na na godišnjoj razini’, istaknula je endokrinologinja Maja Jelušić za portal Yumama.

Kako se utvrđuje normalan rast?

‘Na temelju kliničke procjene i radiološkog ispitivanja snimka lijeve šake, procjenjuje se ima li dijete genetski određen nizak rast. Ako je u pitanju nedostatak hormona rasta, odmah po postavljanju dijagnoze uvodi se terapija hormonom rasta, koja se daje putem injekcija’, napomenula je dr. Maja Ješić.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije