Svaki roditelj nastoji osigurati svome djetetu dovoljno hranjivih sastojaka za normalan rast i razvoj. A ako su djeca izbirljiva kada je riječ o jelu, skloni smo prehrambene potrebe kompenzirati davanjem raznih suplemenata. Jedni od naproširenijih multivitamina, koji su privlačni djeci, vitamini su u gumenim bombonima, npr. u obliku medvjedića, raznih boja i privlačnih okusa.

Što su gumeni vitaminski bomboni?

Gumeni vitaminski bomboni ili popularni 'gumići' vitaminski su dodaci za djecu, ali pazite, ova varijacija dodataka može imati više šećera i kalorija u usporedbi s tradicionalnim multivitaminima. Pažljivo pročitajte etiketu prije nego što uzmete takve vitamine jer ponekad možda ne sadrže sve vitamine koje tražite. Uglavnom, takve varijante dolaze s vitaminima topivim u vodi kao što su vitamin A, neka vrsta vitamina B, vitamin C, vitamin D, ili vitamin E. Međutim, ovim vrstama dodataka može nedostajati hranjivih tvari, kao što su kalcij ili željezo, a ako se oslanjate na kompenzaciju potreba vašeg djeteta za kalcijem ili željezom, ova opcija možda nije najbolja!

Zašto su gumeni vitaminski bomboni toliko popularni kod djece?

Jednostavan odgovor na to pitanje je da izgledaju krajnje privlačno, a imaju i savršeni okus! Pa, nije teška filozofija shvatiti da većina djece voli jesti poslastice pune šećera i ako još k tome dolaze u primamljivim oblicima, to postaje pravi šlag na torti.

Još jedan aspekt povezan s popularnošću ovih gumića je da u današnjem ubrzanom ritmu života, roditelji ponekad mogu zanemariti kvalitetu prehrane svoje djece i vitamini su im odličan način za ublažavanje osjećaja krivice.

Kako gumeni vitaminski bomboni mogu naštetiti djeci?

Roditelji bi voljeli da nekoliko ukusnih gumenih medvjedića nadoknadi prehrambene potrebe njihova djeteta. Nema sumnje da neke vrste dodataka prehrani mogu pomoći potrebama, ali kad su u pitanju gumeni medvjedići, treba pažljivo odabrati.

Ovi gumeni vitaminski bomboni sadrže velike količine šećera i ljepljive su teksture, što je savršen recept za zubni karijes i druge probleme sa zubima. Drugo, djeca ih ponekad mogu konzumirati u većim količinama od propisanih jer im izgledaju kao obični bomboni. No, ako se konzumiraju u velikim količinama, mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija. I treće, ne postoje značajni dokazi koji bi potvrdili da ove vrste vitamina pomažu u kompenziranju prehrambenih potreba djece.

Na što obratiti pozornost?

  • Kada kupujete suplemente, uvijek provjerite etikete. Obično su multivitamini za žvakanje potpunijii od gumenih.
  • Suzdržite se od davanja većeg broja vitaminskih bombona od propisanih i držite ih izvan dosega djece.
  • Ne zaboravite da su gumeni vitaminski bomboni lijek i da ih treba pažljivo dozirati.
  • Ako djetetu dajete različite vrste dodataka prehrani, vodite računa o vrstama vitamina u svakom od dodataka, kako biste izbjegli predoziranje.
  • Gumeni vitaminski bomboni obično ne sadrže kalcij i željezo, ili ih sadrže u vrlo malim količinama.
  • Zato potražite druge opcije dodataka, kao što su oni sa željezom, kako biste nadoknadili tu vrstu hranjivih tvari.
  • Bilo da se odlučite za organske gumene vitaminske bombone ili druge vrste vitaminskih bombona, svi oni sadrže velike količine šećera. Stoga je važno prakticirati dobru oralnu higijenu djeteta kako biste izbjegli probleme sa zubima.
  • Ako se pojavi bilo kakav problem sa zubima, što je prije moguće, posjetite dječjeg stomatologa.

Jesu li gumeni vitaminski bomboni bez šećera sigurni za djecu?

Postoje i neke vrste gumenih vitaminskih bombona bez šećera. Međutim, koliko su sigurni za djecu uvelike ovisi o tome što je u njima. Neki proizvođači mogu koristiti šećerni alkohol umjesto običnog šećera. Opet, neki proizvođači mogu povećati druge sastojke, kao što je limunska kiselina kako bi nadoknadili slatkoću koja pak može dovesti do oštećenja zubne cakline.

Koji su najbolji vitaminski dodaci za djecu, odluka je koju je najbolje prepustiti pedijatru!
Ni jedni vitaminski dodaci ne mogu se usporediti s dobro uravnoteženom i zdravom prehranom koja uključuje sve vrste namirnica. Međutim, ako smatrate da djetetu trebate davati suplemente, prije nego što to učinite, posavjetujte se s pedijatrom!