Opće je poznato da tinejdžeri provode mnogo vremena pred ekranima. Prema istraživanju iz 2019., u dobi od 13 do 18 godina, mladi u prosjeku pred ekranima provedu oko sedam i pol sati (isključujući školu ili domaću zadaću) dnevno. Čak su i sami tinejdžeri zabrinuti zbog ovog trenda, a 41% njih priznaje da previše vremena provode na društvenim mrežama.

Mnoštvo je negativnih učinaka povezanih s provođenjem previše vremena proučavajući filtrirane selfieje i Instagram storyje, a stručnjaci su detektirali povezanost između korištenja mreža i slike tinejdžera o svome izgledu i vlastitu tijelu.

Kada tinejdžeri ne odgovaraju idealima koje podržavaju društveni mediji, osjećaju se inferiornima, što ima negativan utjecaj na njihovo samopoštovanje. Oslabljeno samopoštovanje može dovesti do lošeg uspjeha u školi, visokorizičnih strategija mršavljenja, poremećaja prehrane ili depresije.

Srećom, postoje alati koje roditelji mogu koristiti kako bi pomogli svom tinejdžeru da ne postane žrtva pritiska lažnog perfekcionizma.

Zdrava slika o sebi!

S obzirom na to da društveni mediji mogu narušiti sliku o sebi mlade osobe, vrijeme provedeno bez  ekrana i  tehnologije je ključno. Bilo bi dobro da i sami budete uzor, jer ako vi, kao roditelj, neprestano provjeravate Facebook i Instagram i ne odlažete telefon za vrijeme obroka, ne možete očekivati ​​da će vaš tinejdžer postupiti drukčije.

Obitelj bi trebala biti sigurno mjesto i aolescnte će se lakše odreći društvenih mreža ako u obitelji ima priku za povezivanjem s osobama koje ga vole i poštuju i s kojima se osjeća dobro.

Iskreno razgovarajte o tome što je stvarno, a što nije. Što su roditelji otvoreniji i iskreniji u pogledu laži koje društvene mreže plasiraju, to bolje.  Pričajte o načinu na koji društveni mediji promiču nezdravu sliku tijela. Izbjegavajte dociranja i, umjesto toga, pitajte svoje dijete što misli o slikama koje vidi na društvenim mrežama.

Podsjetite ga da korisnici društvenih mreža rijetko ističu negativne aspekte svog života. Svi pokušavaju prikazati stvari, bilo da je to prijateljstvo, odmor ili neki proizvod, u najboljem svjetlu na društvenim mrežama, što je daleko od stvarnosti. Život i svijet nisu savršeni. Sve na svjetu ima svoje savršene nesavršenosti.

Identificiranjem i slavljenjem onoga što ih čini jedinstvenima, lakše će se oduprijeti negativnim porukama s društvenih mreža.

Znakovi da vašem tinejdžeru treba stručna pomoć

Kada tinejdžeri provode puno vremena brinući se o svome izgledu, pokazujući vidljivo nezadovoljstvo sobom, to može biti znak da se bore s neprihvaćanjem svojega tijela.

Obratite pažnju ako previše vremena provode gledajući se u ogledalo, imaju opsežnu i dugotrajnu rutinu spremanja, stalno komentiraju svoje ili tijela drugih, ili neprestano izražavaju zavist ili želju da izgledaju kao drugi.

Ako vidite da je gotovo uvijek pod stresom nakon boravka na Instagramu, to bi mogao biti znak da je došao trenutak da ograničite vrijeme koje će provoditi na internetu.

Ako iznenada odbija određenu vrstu hrane, i to može biti znak da se bori s poremećajem prehrane, a nedostatak apetita jedan je od znakova depresije.

Prekomjerno vježbanje također ukazuje na problem. Teško je znati kada netko previše vježba, pogotovo ako je sportaš. No neki znakovi na koje treba paziti, uključuju vježbanje unatoč ozljedi ili bolesti, razdražljivost ili depresivnost ako ne može vježbati zbog ozljede, bolesti ili nekog drugog razloga te pretjerivanje u tjelesnoj aktivnosti.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock