Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgoj: Želite li da vaše dijete njeguje zahvalnost?

Odgajati dijete ozbiljan je posao i zahtijeva promatranje, povezivanje i djelovanje. Dakako, veselje je kada roditelj na svome putu primijeti da njegovo dijete poprima vrijednosti koje mu je želio prenijeti. Podsjetimo se nekih ...

 nezahvalnost

Normalno je da su djeca ponekad egocentrična. Također je potpuno normalno što vjeruju da se svijet vrti oko njih.  No postoji i nešto što se zove nezahvalnost, a, priznajte, baš i ne želite razviti kod djeteta takav obrazac ponašanja.

Roditeljstvo nije lako i potrebno je puno truda, posebno u današnje vrijeme, gdje su gadgeti i potrebe za materijalnim nadmašile ljudske vrijednosti. Bez obzira na to, roditelji se moraju truditi odgajati socijalno osviještenu i odgovornu djecu, a empatija, tolerancija i zahvalnost neke su od osobina koju svakako želite njegovati i poticati kod svoga djeteta.

Nije neuobičajeno da roditelj doživi stres kada mu dijete pokaže nezahvalnost.

Nezahvalni sin ili kći koji stalno prigovara: ‘Je li to sve što ću dobiti za rođendan?’ ili ‘Nikad mi ne dozvolite učiniti ono što želim, a mojim je prijateljima sve dopušteno’.

Iako je sasvim normalno da djeca imaju ‘svoje trenutke’, mudro je usmjeravati njihovo ponašanje jer nedostatak zahvalnosti može biti frustrirajući, kako u roditeljskom odnosu, tako i u budućim odnosima koje će dijete ostvarivati tijekom života.

Kako znati je li vaše dijete nezahvalno?

Većina djece teško kontrolira svoje emocije, posebno kad su u pitanju materijane stvari. Bio to zahtjev za novim mobitelom ili pak sladoledom, njihovi vas ispadi mogu zbuniti. Ako ovakvo ponašanje postane svakodnevno, postoji veći problem, a to je nezahvalno dijete.

Postoji nekoliko znakova koji će to otkriti:

Vaše dijete ne može čuti riječ ‘ne’

Jedna od najboljih mjera za utvrđivanje je li vaše dijete nezahvalno je vidjeti kako se ponaša kada mu nešto ne želite dopustiti. Dobro je djeci reći  ‘Ne’ jer će tako bolje prihvatiti stvarnost.

Prezir prema darovima koje ne žele

Biti zahvalni na poklonu, ​​pa čak i ako im se ne sviđa, nešto je što djeca trebaju naučiti.

Nepoštivanje pravila

Ako dijete ima ispade bijesa ili se živcira kad mu kažete da je vrijeme da odloži daljinski upravljač od televizora ili isključi videoigricu, znak je da nije u stanju poštovati pravila. Pravilno ponašanje i pristojnost ključni su kod odgoja djeteta.

Pogledajmo neke od najčešćih razloga nezahvalnog ponašanja:

1. Imam pravo na sve!

Davanje djetetu svega što želi i kad želi, moglo bi stvoriti pogrešan osjećaj da na to ima pravo. Prekomjerno uživanje, moglo bi stvoriti nerealnu sliku svijeta. U nastojanju da svoje dijete usreće, roditelji se povinjuju svakom zahtjevu i stvaraju pretjeran osjećaj djetetove važnosti.

2. Živjeti u zaštićenom mjehuriću

Život bez različitosti mogao bi biti opasan za dijete. Ako je odgojeno u svijetu u kojem nije svjesno vanjskog svijeta, stvorit će nerealnu sliku života. Važno je potaknuti djecu da poklanjaju svoje igračke i da budu svjesni kako nisu svi podjednako privilegirani.

3. Nagrađivanje

Postoji povezanost između osjećaja zahvalnosti i nagrade. Vjerojatno će djeca više cijeniti vrijednost nečega što dobiju kao nagradu za svoj trud. Studije su pokazale da čak i rođendanske darove treba povezati s njihovim dobrim ponašanjem i napretkom. Djeca tako shvaćaju da će njihov trud biti nagrađen i zahvalniji su na darovanome.

4. Potreba za autonomijom

Ponekad su djeca jednostavno nezahvalna jer misle da im je potrebna neovisnost i autonomija. Takvo je ponašanje uobičajeno među adolescentima i tinejdžerima koji ulaze u novu fazu svog života. Bez obzira na godine, svi trebaju biti zahvalni na onome što imaju. Djeca ili tinejdžeri, bez iznimke.

Kako prevladati nezahvalnost?

Ako primijetite da vaše dijete pokazuje znakove nezahvalnosti, nemojte se previše uzrujavati. Postoje načini kako djetetu ukazati na to da nezahvalnost i nije baš najbolja osobina te da bi se i ono osjećalo loše kada bi netko prema njemu bio nezahvalan.

Evo nekoliko disciplinskih strategija koje mogu pomoći djetetu da postane zahvalnije:

1. Ukažite na pogreške

Kad čujete da vaše dijete govori ili čini nešto što pokazuje nezahvalnost, ukažite mu na to. Ne morate biti strogi. Samo budite odlučni i čvrsti i podsjetite ga da bi trebao biti zahvalan na onome što ima.

2. Učite ga empatiji

Poučite svoje dijete da bi njegovo ponašanje moglo utjecati na osjećaje drugih. Zamolite ga da odvoji trenutak i razmisli kako bi se ono osjećalo da mu se tako ružno govori.

3. Odgođeno zadovoljenje zahtjeva

Djeca nikad neće imati prilike biti zahvalna ako se njihovi zahtjevi odmah ispune. Odgađanjem nagrade, na dan ili dva, shvatit će koliko je važno čekati. Pobrinite se da vaš mališan shvati da će zaraditi vrijeme za ekranom, izlazak na igru ​​ili čak svoju omiljenu igračku, samo ako pokaže prihvatljivo ponašanje.

4. Njegujte prirodu zahvalnosti

Budite dobar uzor i pokažite djetetu kako biti zahvalno.

5. Razvijte osjećaj velikodušnosti i dobročinstva

Neka ljubaznost postane navika. Neka vam dijete pravi društvo dok nešto obavljate za starijeg člana obitelji ili susjeda. Uključite svoje dijete u volonterski rad. Pomaganje drugima pomoći će vašem djetetu da razvije empatiju.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije