Kada dođete iz rodilišta, naravno ako je riječ o vašoj prvoj bebi, ne osjećate se baš da znate što radite u svakom trenutku svoje majčinske uloge. I zabrinuti ste hoćete li se uopće moći brinuti o svojoj bebi i hoćete li možda nešto zeznuti. Sve ono što ste čitali o spavanju beba, prematanju, hranjenju, kao da je samo teorija čiju funkcionalnost tek trebate provjeriti.

Takvo stanje, u manjem ili jačem intenzitetu, proživljava čak do 90% novopečenih mama, niste jedini.  Evo koji su najčešći strahovi s kojima se suočavaju nove mame i kako ih pobijediti.

1. Diše li beba?

Prvih ćete nekoliko dana kad dođete s bebom iz rodilišta svako malo provjeravati je li sve u redu i diše li vaše dijete. Svašta ste pročitali tijekom trudnoće i sada vam vjerojatno kroz glavu prolaze svakakve misli. Da vam odmah razbijemo one najcrnje strahove: sindrom iznenadne smrti dojenčeta je iznimno rijetka, pa ako pazite da dijete nije na jastuku kojim bi se moglo prekriti i nema pored sebe ništa u što bi se moglo slučajno zamotatati, bez brige ste. Možete i spavati pokraj svoje bebe jer mame koje spavaju sa svojom tek rođenom djecom kažu da ih osjete cijelo vrijeme.

2. Što ako je dijete gladno, a ja nemam dovoljno mlijeka?

Ne mora uvijek biti jako očito i osjetno naviranje mlijeka iz dojke. No to ne znači da ga nema dovoljno i, ako vas netko u to želi uvjeriti, sjetite se da je želudac novorođenčeta veličine špekule i može primiti 5 do 7 ml mlijeka. Ako beba ne plače i ako ima 5 do 6 mokrih pelena dnevno te ako je stolica zlatnožute boje, sve je u redu.

3. Što ako mi beba padne?

Padaju bebe i djeca, i to često tijekom prve godine života. U početku možete postaviti zaštite na podu, neke deke, jastuke, dok hodate, budite u stabilnim papučama, cipelama, pazite da na podu nemate stvari o koje biste se mogli spotaknuti.

Ako i dođe do pada, to još ništa ne znači, ali svakako trebate biti informirani kako se ponaša beba koja treba pomoć liječnika, a koja ne. Glavni je pokazatelj plač: ako beba ne zaplače odmah nakon pada, nešto je čudno i potražite pomoć.

Za početak, ne odlažite bebu nigdje gdje bi se mogla otkotrljati, nikad ne znate koji će dan motorika biti već razvijena do mjere da se beba izvrpolji prema podu. Oprezno kod prematalica jer glavno je pravilo uvijek jednom rukom pridržavati bebu i imati oko na njoj.

4. Netko će mi u kuću donijeti virus

Možda hoće, a možda i neće. Dojena su djeca dobro zaštićena majčinim mlijekom, ali naravno uvijek ima mogućnosti da pokupi neki virus. Odgovorni posjetitelji neće niti dolaziti dok su bolesni, a uvijek možete to i pitati prije negoli vas posjete. Redovito provjetravajte stan, bez obzira na vanjske temperature. I prvih mjesec dana rezervirajte samo za bebu i partnera.

5. Što ako se emocionalno ne povežem s djetetom?

Nekad se to događa na prvi pogled, nekad tek nakon određenog vremena, ali ako se ne radi o nekoj velikoj traumi vezanoj uz trudnoću, porod i život, nemate neku psihičku bolest, sve se mame povežu s bebom. Budite uz nju, hranite je, ljubite, nosite, milujte, pjevajte joj, pričajte, sve će doći na svoje kad se najmanje nadate. Hormoni se pobrinu za sve!

6. Hoću li znati prepoznati je li dijete bolesno?

Pratite bebino ponašanje, proučite pojave koje su normalne za novorođenčad kako vas ne bi svaka točkica na glavi brinula. Uostalom, uvijek možete nazvati pedijatricu ili patronažnu sestru da vas savjetuje. Redoviti pregledi kod pedijatra obično su dovojni za provjeru motorike i razvoja bebe.  Pomoći mogu i iskusne prijateljice, a važno je samo da se ne ustručavate potražiti pomoć.

7. Što kad dođu kolike?

Tko zna, možda kolika uopće neće biti. Ako da, postoje izvori koji će vas uputiti što raditi. Bijeli šum, pomatanje bebe, ljuljuškanje, dojenje, vožnja u automobilu, masaža trbuščića… zaista je puno načina i jedan će zasigurno pomoći i vašoj bebi. U najgorom slučaju, ponavljajte si da će i taj period brzo proći i tada kreće mirnije razdoblje.

8. Bojim se da se nikad neću naspavati!

Slušajući iskustva nekih mama, kao da je rađanjem djeteta gotovo sa spavanjem. Iako ima razdoblja kad ćete malo spavati, ima i trenutaka koje možete iskoristiti da odspavate. Spavajte kad i beba, iskoristite svu raspoloživu pomoć, ne idite preko svojih mogućnosti. Ne morate baš sve sami. Bebe ipak puno spavaju, a mame, pa ne moraju raditi za to vrijeme kućanske poslove. Spavanje neka postane vaš prioritet, a ostalo ako stignete. I kraća spavanja, dok pratite bebin ritam, mogu učiniti čuda ako su redovita.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock