Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudni ste, a... imate li plan za postporođajno razdoblje?

Većina trudnica priprema se za porod i dolazak bebe. Tek rijetke pripremaju se i za razdoblje koje slijedi nakon poroda, a koje je mnogim ženama iznimno stresno

 trudnoća

Danas više nego ikad, buduće mame shvaćaju zašto je za njihovu obitelj neizmjerno važno pripremiti se i za razdoblje nakon poroda. One kojima to nije jasno shvatit će na teži način, nakon nekoliko dana boravka kod kuće. Ako ste dobro planirali obveze i zadatke vaših ukućana, i vas samih, u periodu nakon poroda bit ćete manje pod stresom i manje tjeskobni, posebice kada ostanete sami s bebom.

Malo planiranja pomoći će vam i da se osjećate sigurnije i lakše podnesete oporavak nakon što ste vratite kući s tek rođenom bebom. Plan vam jamči uspjeh u nekoliko sljedećih mjeseci, posebice kada se, primjerice, vaš suprug vrati na posao, a vaša mama svojoj kući. Važno je da se dobro pripremite za taj period jer je to vrijeme kada ćete biti sami, a time i najranjiviji i skloni razvoju postporođajne anksioznosti ili depresije.

Kako se pripremiti za oporavak nakon poroda?

Što je termin vašeg poroda bliži, polako počnite pripremati svoj postporođajni plan. Mi vam donosimo nekoliko ideja za početak.

Izgradite mrežu podrške

Najvažniji dio plana za vaš oporavak nakon poroda je osigurati si podršku. Hoće li to biti vaš partner, hoće li vam doći mama u pomoć ili ćete morati zaposliti nekoga da vam pomogne, dobro je da to planirate unaprijed. Jer, dok ćete se vi cijeli dan brinuti o bebi, hraniti je, mijenjati joj pelene, ljuljuškati je i maziti, još onako iscrpljeni od poroda, netko se mora brinuti i o vama.

Pripremite obroke unaprijed

Neke žene imaju sreću da im u pomoć nakon poroda dolaze mame pa ne moraju brinuti o pripremi obroka. No, mama i ako dođe neće ostati vječno kod vas, pa se možete, još uvijek iscrpljeni naći u problemu: kako i kada pronaći vremena za kuhanje. Mnoge žene u takvim situacijama posežu za nezdravom hranom koja im je prva pri ruci: grickalice, sendviči i sl. Jedno od praktičnih rješenja koje se preporučuje novim mamama je da obroke pripreme unaprijed i zamrznu ih. U periodu dok se još oporavljate od poroda, malo spavate i stalno osjećate glad, važno je imati spremne zdrave namirnice.

Zdrave grickalice

Također, imajte uvijek spremnu zalihu voća i povrća. Banane i naranče izvrsne su jer sadrže puno kalija i vitamina C koji će vam dati energiju, a ne traže puno pripreme. Ostalo voće i povrće, primjerice jagode, dinje, paprike, narežite na veličinu zalogaja kako bi ih mogli grickati ili ih dodajte u smoothie.

Razmislite i o malim obrocima salate s dodatnim proteinima poput sira, jaja itd. Opskrbite se i zdravim granola pločicama. Nemojte kupiti one pretjerano prerađene jer u njima ima puno šećera koji će vas držati budnima kad dođe vrijeme za odmor.

Dostava obroka

Jedna je od opcija da uopće ne kuhate već da se dogovorite s članovima obitelji i prijateljima da vam oni neko vrijeme dostavljaju obroke. Vi napravite plan što želite jesti, a oni neka se podijele tko će koji dan kuhati i dostaviti vam obrok. To je jedna jako ljubazna gesta prema mami i bebi!

Imajte plan podjele poslova

Kad se vratite kući od vas sigurno nitko neće očekivati da brišete prašinu i usisavate. No, istina je da ćete, ako nemate pomoć u kući, na kraju morati sami obavljati kućanske poslove... Ako ništa, morat ćete oprati i ispeglati bebinu odjeću.

Zato bi bilo dobro da prije odlaska u rodilište imate plan i da unaprijed razgovarate s partnerom o podjeli kućanskih poslova kad dođe beba.

Kad me netko pita kako vam može pomoći ili što da vam pokloni za rođenje djeteta, možete mu slobodno reći da vam treba pomoć u kući, pa može, primjerice platiti nekoga da dođe ispeglati rublje ili počistiti stan.

Nemojte zanemariti svoje mentalno zdravlje

Žene često nakon poroda zanemaruju svoje mentalno zdravlje, što je pogrešno znamo li da hormoni nakon poroda mogu utjecati na vaše raspoloženje, pa koliko god da ste sretni zbog rođenja bebe možete biti i razdražljivi, neraspoloženi, tužni ili čak depresivni.

Ako ti osjećaji potraju tjednima, ili čak mjesecima, i dovedu vas do ruba, morate potražiti stručnu pomoć. To su neki znakovi na koje trebate paziti. Stoga je važno da si osigurate tzv. zdrave mentalne pauze i činite ono što će vam pružiti osjećaj normalnosti i sigurnost, poput izlaska na svježi zrak, slušanja glazbe, razgovora s članovima obitelji ili prijateljima.

Kod izrade plana dobro unaprijed razmislite o tome kako ćete se pobrinuti za svoje mentalno zdravlje.

Druge važne stvari koje treba uzeti u obzir

Ako već imate dijete, unaprijed svakako morate planirati i to tko će se i kako brinuti o njemu prvih nekoliko mjeseci nakon poroda. Hoćete li vam pomagati mama ili će dijete ići u vrtić? Osigurajte si pomoć i za vrijeme kada vi morate izaći iz kuće, na sastanak ili kavu s prijateljicom ili jednostavno morate nadoknaditi san.

Imajte sve to na umu dok sastavljate plan za period nakon poroda. Kad to učinite, otkrit ćete da je novo poglavlje u vašem životu novo pozitivno iskustvo s kojim ćete lakše upravljati jer imate plan.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije