Roditelji s povećanjem dobi imaju sve manje energije za podizanje djeteta, jer to uključuje znatne psihofizičke napore u vidu smanjenog broja sati spavanja, češćih odlazaka liječniku, veće obiteljske logistike i brojnih fizičkih napora koje  iziskuju mala djeca. Stariji roditelji u svom su odnosu prema djetetu zbog dobi i emocionalne zrelosti u prosjeku puno pažljiviji i odgovorniji od mlađih roditelja pa ih ta briga psihički više umara i dovodi u dilemu oko toga imaju li preostalih psihičkih i fizičkih resursa za još djece. No uloženi napori nerijetko rezultiraju i sukladnim rezultatima, stoga su djeca koja su primila više pažnje, njege i osobnih ulaganja roditelja, prema znanstvenim istraživanjima, bolje socijalizirana, imaju bolje zdravlje, bolje obrazovne rezultate, bolje razvijene vještine i talente.

U skupini identificiranoj kao ‘nadarena djeca’ statistički je značajno više djece roditelja koji su se kasnije odlučili na roditeljstvo. Razlog tome je sigurno u ulaganjima u djecu, za što je presudan obiteljski model funkcioniranja prema kojem su i roditelji ulagali u sebe, dakle primjerom pokazivali da je vrijedno baviti se umjetnošću, znanošću, tehnikom, zdravljem, sportom ili nekom drugom kompleksnom i za razvoj važnom djelatnosti. Također su bili spremni voditi djecu na slobodne aktivnosti koje potpomažu njihov razvoj, poput muzičke škole, jezika, sporta i slično, čime su izrazito potpomogli razvoj dječjih resursa. Istraživanja pokazuju da je za razvoj nadarenosti jedan od presudnih faktora obiteljski milje i vrijednosti koje se u obitelji njeguju.

Stariji osviješteni roditelji svjesni su i blagoslova koji im pruža prilika da se brinu za dijete te unatoč umoru i osjećaju potrošenosti više uživaju u roditeljstvu i spremni su na veće žrtve. Nasuprot tome, mladi roditelji koji su prerano krenuli u roditeljstvo, ponekad i zato jer im se to ‘dogodilo’, često nisu spremni na odricanje od izazova svoje mladosti, manje pažnje poklanjaju djetetu, nisu u potpunosti svjesni svoje odgovorne uloge, a imaju i veću stopu razvoda od starijih roditelja. Imaju više fizičke energije i zdravlja, stoga psihofizičke zahtjeve ne smatraju preteškima, a često im pomažu i njihovi roditelji, svjesni njihove nezrelosti za podizanje djeteta.

I ekonomski aspekt utječe na mnoge parove kad je o odluci kada će imati djecu riječ. Tako oni stariji, s već izgrađenim karijerama lakše podnose sve financijske izazove koje podrazumijeva roditeljstvo. Mlađi roditelji pak, posebice majke, u slučaju da ranije dobiju više djece, nerijetko zapostave posao ili pak propuste prilike za napredovanjem. Ipak, sve ovo nabrojano, dakako nije nužno tako, jer postoje brojni primjeri mladih roditelja koji podižu dijete baš kako treba, bez obzira na to koliko godina imaju. I dokle god je tako, sasvim je nevažno imate li 24 ili pak 42 godine u trenutku kada postanete roditelji. 

shutterstock_443796952.jpg
Shutterstock Stariji roditelji više uživaju u roditeljstvu i spremni su na veće žrtve

Tekst: Dunja Ladić