Istraživanje Hitne pomoći St John Ambulance u Velikoj Britaniji pokazalo je da više od četiri petine roditelja ne bi znalo što učiniti da se njihovo dijete u dobi do godinu dana počne gušiti. Stoga, ekipa iz Hitne odlučila je snimiti ovaj zanimljiv video, koji na vrlo zabavan način pokazuje koji su koraci kod pružanja prve pomoći malome djetetu u slučaju gušenja. Nakon što je video pušten na YouTube, a to je bilo 2015., više od stotinu roditelja javilo se St John Ambulance i zahvalilo na pomoći jer im je znanje koje su dobili tim videom pomoglo da spase život svome djetetu.

Također, opisivali su kako su im se djeca počela gušiti raznom hranom, sitnim predmetima koje bi našli na podu pri puzanju, kao što su kao što su svijeća, novčić, papirić od bombona, naljepnica i sl.

Ako se dijete, koje je mlađe od godinu dana počne gušiti, ono ne može plakati, kašljati ni disati. Mnogi se roditelji uspaniče i ne znaju što bi učinili u tome slučaju, ali glava treba ostati smirema jer vam je važna brza reakcija.

Dakle, što učiniti?

Dijete polegnite potrbuške na svoju nogu (vi ste u sjedećoj poziciji), tako da joj je glava u nižoj poziciji od tijela, jednom rukom joj pridržavajte glavu i vrat, da se ne miču. Svojim dlanom udarite 5 puta područje između bebinih lopatica. Ako predmet ne izađe, okrenite bebu na leđa, Također glava je u nižoj poziciji, a vrat i glavu podržavajte rukom. Tada kažiprst i srednji prst položite na sredinu grudnog koša, u visina pazuha i pritisnite 5 puta.

Ako ne uspijete osloboditi djetetove dišne putove, ponavljajte postupak do dolaska Hitne pomoći!

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock