Novim roditeljima fraza 'Skok u razvoju' tako mistično zvuči, a sa sobom donosi očite promjene u djetetovu ponašanju. Što je taj misteriozni skok u razvoju i kada se pojavljuje?

Skok u razvoju je razdoblje kada se bebe i djeca pripremaju za intenzivan motorički napredak te zbog toga povećavaju unos nutrijenata ili mijenjaju obrasce hranjenja i spavanja kako bi se prilagodili nadolazećem razdoblju, a najintenzivniji je tijekom prvih godinu dana djetetova života.

No nemojte misliti da djetetovi skokovi u razvoju prestaju nakon prve godine života, rast i razvoj nastavlja se svakih nekoliko mjeseci tijekom djetinjstva, a nakon toga i povremeno kroz adolescenciju.

U ranom razdoblju djetetova života najočitiji su simptomi skoka oko 1., 3., 6. tjedna, potom oko 3. mjeseca života pa u dobi od 6. i 9. mjeseci. No, na sreću roditelja, skokovi u razvoju ne traju predugo, obično 2 do 3, a ponekad i do 7 dana.

Skokovi prate povećanje djetetove visine i težine u kratkim razdobljima, kao i kad dijete usvoji neku novu vještinu poput okretanja na trbuh, samostalnog posjedanja ili prvih koraka.

1. tjedan

Najčešće se događaizmeđu 7. i 10. danadjetetova života, kako roditelji tek hvataju ritam s djetetom, ovaj skok često prolazi nezapaženo.

Beba u prvim danima života najčešće izgubi do 10% svoje porođajne težine, a mami koja doji prvih dana tek nadolazi mlijeko pa novorođenče treba nadoknaditi gubitak težine i njegove su potrebe u odnosu na prvih nekoliko dana povećane.

3. tjedan U ovome razdoblju jačaju bebini mišići i ona počinje imati kontrolu nad udovima pa će pokreti bebinih nogu i ruku sve manje biti isprekidani.

Rast i jačanje mišića povećat će djetetov apetit pa budite spremni na češće hranjenje.

4. tjedan

Novorođenče češće reagira lupanjem nožica i glasanjem kada vidi roditelje i sve je osjetljivije na okolinu, reagira na svjetlo i zvukove.

Skok u razvoju obilježen je povećanom potrebom za hranjenjem, ali kako je dijete sve osjetljivije na vanjske podražaje, može postati nemirnije.

3. mjesec

Do ove dobi dijete već ima određeni ritam jedenja i spavanja, ima sve više snage da ruke, noge i glavu drži u zraku. Dok leži na trbuhu, proteže ruke i noge te se sve više koncentrira na pokrete ruku.

No, evo skoka u razvoju, koji se očituje nezadovoljstvom i češćim plakanjem, češćim buđenjem i češćim potraživanjem hrane. Skok u razvoju i svi simptomi koji ga prate su normalni i neizbježni.

6. mjesec

Ovaj mjesec života najčešće je obilježen primjetnim motoričkim napretkom. Beba usavršava okretanje s leđa na trbuščić, priprema se za puzanje, počinje jesti kašice i komunicira s okolinom.

Iako možda neće imati povećanu potrebu za dojenjem ili bočicom, ovo će razdoblje sigurno biti obilježeno nezadovoljstvom, većom potrebom za nošenjem, vašom nepodijeljenom pažnjom i češćim buđenjem.

beba jede

9. mjesec

Beba puže i pokušava se postaviti na noge svakom prilikom. Razvija pincetni hvat, sve stavlja u usta, oponaša vašu mimiku lica, promatra reakcije i pokušava sve više toga raditi samostalno.

Dijete sve intenzivnije počinje pokazivati svoje osjećaje i time je obilježen ovaj skok u razvoju. Kada je nemirna i ljuta, jasno će vam to dati do znanja, a strah od odvajanja je sasvim uobičajen.

Kako prilagoditi prehranu?

Budući da beba razvojno i motorički napreduje, povećava joj se i apetit pa je potrebno prilagoditi količinu mlijeka, odnosno broj kalorija.

Češćim podojima majčino će se mlijeko prilagoditi novim potrebama djeteta. No žene koje su prvi put majke, bebino nezadovoljstvo i povećani broj podoja mogu protumačiti kako nemaju dovoljno mlijeka ili da ono više nije dovoljno kvalitetno za bebu.

Ako i dalje želite dojiti, nemojte uvoditi adaptirano mlijeko u ovom razdoblju. Kroz 3 ili 4 dana vaše će se tijelo prilagoditi većoj potražnji i pružiti bebi onu količinu koja joj je potrebna.

Ako se beba hrani adaptiranim mlijekom, povećajte joj obroke.

Kako prilagoditi spavanje?

Češća buđenja jedan su od najčešćih simptoma skoka u razvoju i onaj s koji roditeljima predstavlja najteži problem.

Ako je dijete prije skoka u razvoju imalo uredan ritam spavanja, to se nakon nekoliko dana nastavlja.

Ako beba produži spavanje, ne budite ju za hranjenje jer joj je za razvoj potreban san.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock