Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nenasilna komunikacija: Postoje odgojne metode bez korištenja kazne i nagrade!

Odgojno djelovanje nipošto ne bi trebalo počivati na metodi kažnjavanja i nagrađivanja djeteta. No što onda učiniti, kako postupati... doznajte u nastavku!

nenasilna komunikacija

Što želim da moje dijete napravi? Zašto želim da to učini? Pitanja su to koja bi svaki roditelj trebao postaviti i koja predstavljaju temelj odgojnog djelovanja. O tome će biti riječ na besplatnom online predavanju naziva 'Odgoj utemeljen u duhu Nenasilne komunikacije M. Rosenberga' u organizaciji Abecede roditeljstva. U četvrtak 11. ožujka od 19 do 20 sati, Ivana Pejić, profesorica i certificirana trenerica nenasilne komunikacije (CNVC) s dvadesetogodišnjim iskustvom u radu s djecom, roditeljima i učiteljima, pričat će o odgojnom djelovanju bez korištenja kazne i nagrade. Doznat ćete što vam preostaje ako zaobiđete taj sustav kažnjavanja i nagrađivanja djeteta, ali i kako Marshall Rosenberg objašnjava empatiju i na kojoj paradigmi počiva odgoj u duhu nenasilne komunikacije

No znate li što je to uistinu nenasilna komunikacija? 

Nenasilna komunikacija (Nonviolent Communication - NVC), američkog psihologa Marshalla Rosenberga rasprostranjen je i prepoznat kao uspješan model komuniciranja utemeljen na empatijskom povezivanju sa sobom i drugima. Model ima jednostavnu strukturu koja je snažna i sveobuhvatna. Može se uspješno primjenjivati u osobnom i profesionalnom životu i daje mogućnost uspostavljanja uspješnijeg i ugodnijeg odnosa sa sobom i drugima. Daje odgovor na pitanja kako očuvati, istaknuti i cijeniti integritet i autentičnost pojedinca i prihvatiti različitosti u grupi bez stvaranja konflikata.Nenasilna komunikacija je specifičan način ophođenja s drugima, u kojem se olakšava i pojednostavljuje tijek komunikacije neophodan za razmjenu informacija i mirno rješenje konflikta. Pri tome, fokus je na potrebama i osjećanjima (što je zajedničko svim ljudima) kao i na korištenju upotrebe govora koji potiče dobronamjernost. Izbjegava se upotreba govora koji vodi ka odbijanju i neprihvaćanju. Nenasilna komunikacija nije retorička strategija niti manipulativno sredstvo za postizanje ciljeva. Ona odražava stav poštovanja, cijenjenja, pažnje i jasnog samozastupanja.

kako očuvati, istaknuti i cijeniti integritet i autentičnost pojedinca i prihvatiti različitosti u grupi bez stvaranja konflikata.Nenasilna komunikacija je specifičan način ophođenja s drugima, u kojem se olakšava i pojednostavljuje tijek komunikacije neophodan za razmjenu informacija i mirno rješenje konflikta. Pri tome, fokus je na potrebama i osjećanjima (što je zajedničko svim ljudima) kao i na korištenju upotrebe govora koji potiče dobronamjernost. Izbjegava se upotreba govora koji vodi ka odbijanju i neprihvaćanju. Nenasilna komunikacija nije retorička strategija niti manipulativno sredstvo za postizanje ciljeva. Ona odražava stav poštovanja, cijenjenja, pažnje i jasnog samozastupanja.

Link za sudjelovanje na ovom besplatnom predavanju je ovdje!

Tekst: J. S. 
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije